Кошер с ключ срещу крадци е сред иновациите на “Пчеломания”

Кошер със система за защита, която намалява риска от кражби, е сред иновациите на международното изложение “Пчеломания” в Добрич. На форума се представят над 70 фирми от България, Гърция, Румъния, Сърбия. За конструирането на кошера от ново поколение помогна дългогодишният опит на пчелари, за които голям проблем са кражбите, заяви Велина Иванова, представител на производителя. По думите й кошерът е поставен на бетонна основа и празен тежи най-малко 200 килограма. Кошерът се заключва към основата с четири метални шпилки. Ако крадци все пак посегнат на съоръжението със сила, пчелите стават агресивни и се превръщат в допълнителна осигуровка, поясниха производителите.
На “Пчеломания” се предлагат пчеларско оборудване и инвентар, защитно облекло за пчеларите, центрофуги и микролаборатории за мед, ветеринарни препарати и други, пише БТА. Посетителите могат да избират мед от липа и горски билки, до най-ароматния – от лавандула, както и миксове с лешников, орехов тахан и сусам.
Предизвикателство за пчеларите е при намаляващите пчелни семейства да бъде постигнато устойчиво развитие на бранша с подкрепата на държавата, заяви при откриването на изложението кметът на Добрич Йордан Йорданов. В поздравителен адрес до “Пчеломания” от изпълнителния директор на Държавен фонд “Земеделие” Живко Живков се посочва, че по националната програма по пчеларство само за 2019 година са осигурени над 4 700 000 лева.