В Горна Козница честват 90 г. на земляка си Видин Даскалов

Видин Даскалов (първият вляво) с родителите и брат си
  • Големият оперетен артист и режисьор никога не се е отричал от родното си място, а хората там го помнят само с добро

 

90 г. от рождението на Видин Даскалов ще честват на 8 март жителите на бобовдолското село Горна Козница. За празника ще пристигнат директорката на Музикалния театър „Стефан Македонски” Мариана Арсенова и двама артисти от театъра, както и синът на големия български оперетен артист и режисьор, представители на община Бобов дол. Поканени са и земляци на Даскалов от бобовдолското село, пръснати из страната.

„Видин Даскалов е живял до 10-годишна възраст в Горна Козница и там има много роднини. И двамата му родители са от селото – баща му е от рода Даскалови, а майка му – от рода Киселички. Аз си го спомням като дете – постоянно носеше цигулка, като овчарска тояга. След като стана голям артист, многократно е идвал да пее в Горна Козница. Никога не се е отричал от родното си място, а хората там го помнят само с добро. Преди години направиха и паметна плоча в негова чест”, каза Александър Тимев – бивш журналист в София, който заедно с читалище „Александър Димитров” в Горна Козница организира честването. Тимев предостави и снимка от личния си архив, на която Видин Даскалов е с родителите и по-малкия си брат.  Честването е от 11 часа в центъра на Горна Козница.

Видин Даскалов е роден на 8 март 1929 г. Той е един от основателите на съвременната българска оперета. Години наред работи в Музикалния театър „Стефан Македонски”. Изиграл е над 120 роли. Отива си от този свят в София на 28 август 2001 г. след сърдечно заболяване.