Според патриарх Неофит не е желателно темата да се политизира: Борисов: Новият Закон за вероизповеданията цели държавата да си плаща

  • Мустафа Хаджи: Главният мюфтия не се занимава със счетоводство

Новият Закон за вероизповеданията цели българската държава да си плаща и няма политическа сделка. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред патриарх Неофит и пред главния мюфтия Мустафа Хаджи на среща в Министерския съвет, посветена на задълженията на вероизповеданието.

“Възродителния процес си го спомняте. Целта е това никога да не се повтаря. Да не може чужди разузнавателни централи да работят по разединението на българския народ. Така че целта е била да поставим всичко на чисто и от тук насетне държавата да си плаща, вие, спазвайки закона, да си водите своя отчет. Така че ви моля да успокоите хората и вие, че думата “сделка” в случая няма нищо общо”, каза Борисов и подчерта, че етническият мир е важен за страната.

“От днеска нататък да се знае кой плаща, кой отчита и съответно да поставим на правилните основи и тази дейност. И затова на днешния свят ден ви поканих, докато седят заедно и могат да си говорят патриархът и мюфтията, можем да сме спокойни за етническия мир и толерантност. Това ми е важно. Всичко останало ще го наредим”, допълни премиерът.

По време на срещата главният мюфтия заяви, че като духовен водач на мюсюлманите в страната не се занимава със счетоводни дела. Мустафа Хаджи потвърди, че дълговете на мюфтийството са натрупани от 2005 година, тъй като приходите и наеми от вакъфските имоти не са достатъчни и не могат да покрият дълговете на Мюсюлманското вероизповедание:

“По-голямата част от вакъфските имоти са одържавени по време на комунистическия режим, въз основа на което по-голямата част от тях не са възстановени, така че приходите са крайно оскъдни. Дълговете на мюфтийството са натрупани от 2005 година насам, те са стари задължения, върху които текат лихви. Аз на този етап не мога да вляза в конкретика, тъй като в крайна сметка това е работа на счетоводството”.

Патриарх Неофит коментира, че не е желателно тази тема да се политизира и определи разговора като “полезен за всички, които очакват от патриарха и от духовния водач на мюсюлманите да бъдат в добри отношения”.

Повод за срещата в Министерския съвет бяха промените в Закона за вероизповеданията, които предвиждат опрощаване на дългове на вероизповеданията. На първо четене депутатите решиха до опростят около 8 милиона лева задължения на Главното мюфтийство.

Предложеният законопроект дава добра основа, отбеляза епископ Герасим, главен секретар на Светия синод.

“Трябва да се започне отначало, за да може да се решат всички противоречия към момента, които имат вероизповеданията”, посочи той.

 

http://bnr.bg/