200 души минаха на безплатни прегледи в Гоце Делчев

  • Медицинските специалисти: Пациентите с диабет трябва да се обучават как да променят начина си на хранене, да спортуват и да избягват стреса

 

Над 200 жители на общината Гоце Делчев преминаха на безплатни прегледи. Те са организирани по идея на младата лекарка в МБАЛ „Иван Скендеров” д-р Румяна Хаджиева с подкрепата на община Гоце Делчев.

Прегледите бяха осъществявани от националния консултант по ендокринология акад. Ивона Даскалова и екипа й: д-р Цветелина Тотомирова – гл. асистент, д-р Мариана Йончева-Михайлова, д-р Мила Арнаудова, заедно с д-р Румяна Хаджиева. Всички те са категорични, че освен прегледите, изследванията и консултациите пациентите с диабет и в преддиабетно състояние трябва да бъдат обучавани как да променят начина си на хранене, да спортуват или поне да проявяват подходяща физическа активност, както и да съумяват да избягват стреса.


Екипът на клиниката по ендокринология и болести на обмяната към ВМА – София се срещна с кмета на община Гоце Делчев Владимир Москов, с когото лекарите специалисти обсъдиха възможностите за общи проекти, свързани с профилактика на диабета и заболявания на щитовидната жлеза.
“Грижата за здравето не е само личен проблем на гражданите, но е и един от приоритетите в социалната дейност на община Гоце Делчев. Привличането на лекари в местната болница и организирането на профилактични прегледи с участието на водещи специалисти е традиция, която ще разширяваме” – категоричен е кметът Владимир Москов.