Гросмайстор Петър Дренчев триумфира на шахматния мемориал „Богомил Андонов” в Кюстендил

  • Призовата тройка допълниха Любомир Данов от Перник и кметът на Гара Бов МС Марио Вутов

 

 

Рекорден брой участници станаха част от 8-ото издание на шахматния мемориал „Богомил Андонов” в Кюстендил. В международната надпревара пристигнаха 72-ма участници от България, Македония, Сърбия, Косово и Франция. Шампион стана ГМ Петър Дренчев. Роденият в Казанлък 41-годишен известен български шахматист събра 7.5 т. от 9 партии. Втори също със 7.5 точки се нареди Любомир Данов от Перник, а трети завърши кметът на Гара Бов МС Марио Вутов, който се състезава за благоевградския клуб Viktori. Победителят от последните две издания на турнира ММ Сашо Николов остана четвърти, а пети се нареди ММ Младен Миленкович от Парачин, Сърбия.

Домакините от клуб „Богомил Андонов” с председател ММ Велислав Куков бяха представени от осем шахматисти, предимно деца, сред които и внукът на Богомил Андонов – Борис Теодосиев, който заедно с Мартин Хаджийски бяха и най-малките участници на 7 години.

Най-добре от кюстендилци се представи Светломир Стоянов, който с 5.5 точки раздели 13-о място в генералното класиране.

При жените номер 1 стана 15-годишната Гергана Пейчева от София, която е европейска шампионка за момичета.

Първан Аспарухов от Перник пък бе най-възрастният участник.

Зам.-кметът на община Кюстендил Светослав Василев откри Осмия мемориал „Богомил Андонов”. На откриването присъстваха още дъщерята на Богомил Андонов – Биляна, и председателят на клуба Велислав Куков. Международният турнир се проведе отново в читалище „Братство” с председател Иван Андонов и продължи 6 часа.

Организатори на проявата са община Кюстендил, ШК „Богомил Андонов” – Кюстендил и Българската федерация по шахмат, с директор на турнира – ММ Велислав Куков. “Изключително се радвам, че тази година имахме рекорден брой участници. Турнирът става все по-мащабен и един от най-масовите открити турнири. Няма как да не съм горд с това и се надявам още следващата година да ударим 80 участници. Самите партии също са много оспорвани и това личи по спечелените точки от състезателите. Още повече ме радва и многобройното участие на деца, което означава, че шахматът пленява младото поколение”, сподели ММ Велислав Куков.