Устройство спасява скиори на хижа „Мальовица”

Информационна табела с т.нар. пипс чекър бе монтирана в хижа „Мальовица”. Това е устройство, което проверява дали са включени и работят нормално персоналните лавинни уреди на туристите и любителите на екстремните спортове. „Светне ли зелено кръгче – значи всичко е наред”, обясняват специалистите и поясняват, че при проблем светва червен хикс.
Инициативата и нейната реализация е дело на Българската асоциация по ски свободен и екстремен стил (БАССЕС), които организираха кампания за дарения в интернет и събраха необходимите средства. Председателят на асоциацията Момчил Панайотов и членовете Мартин Филатов, Николай Маренски, Христо Велинов и Богдан Бояджиев благодариха за съдействието на хижаря Николай Марков.
Самият лавинен уред подава сигнал чрез радиовълни за местоположението на бедстващ човек на хората от групата му, които не са обхванати от евентуалната лавина. Целта е те да могат по най-бързия начин, без да губят време и енергия, да открият своя приятел и да му помогнат. Работата с уреда е лесна и не би трябвало да затрудни дори и технически необразовани хора.
Подобни „пипс чекъри” до момента са монтирани на още три места в България – на хижите „Рилски езера” в Рила и „Алеко” във Витоша, както и над Боровец – край горната станция на кабинковия лифт „Ястребец”. Намеренията са подобни устройства, които могат да спасят човешки животи, да бъдат монтирани и в още няколко ключови зони във високата планина – в хижите „Безбог” и „Яворов” в Пирин, както и в хижа „Плевен” в Стара планина. Районът около хижа „Мальовица” е най-алпийският в България и е особено лавиноопасен. Изключително красивият и живописен Мальовишки дял на Рила планина помни една от най-големите трагедии, свързана с българския алпинизъм, когато на 16 декември 1965 г. 16 души – най-добрите алпинисти на страната ни, са затрупани от лавина над Елениното езеро, а от тях оцеляват едва петима… Преди две години пък трима туристи оцеляват по чудо, след като попадат в лавина в м. Камината.
Последният случай на снежно свлачище е съвсем пресен – от последните почивни дни. Тогава лавината пада буквално на метри от хижа „Мальовица” и затрупва пътеката, където за щастие точно в този момент не е имало хора.