България е усвоила близо 80% от целевата помощ, получена за борба с миграционния поток

В Народното събрание се проведе кръгла маса „Управление на миграционната политика в контекста на изборите за Европейски парламент“. Снимка: БГНЕС

България е усвоила близо 80% от 160-те милиона евро целева помощ, която страната ни получи в края на 2016 г. за борба с миграционния поток. Това съобщи по време на тематична конференция в Народното събрание заместник вътрешният министър Красимир Ципов. Само през миналата 2018 г. в операция на агенция Фронтекс в България са участвали над хиляда служители от държавите членки и миграционният натиск е сведен до нула. Значително се е увеличил броят на върнатите мигранти, които незаконно са влезли на територията на страната. Задържаните на изходите с Гърция и Турция също са намалели:

“И тук преобладават предимно граждани на Афганистан – 41%, и Ирак – 30%. Задържаните на изход, които нямат предишна регистрация на територията на България, са с 21% по-малко – 353-ма през 2018 г., срещу 445-има през 2017 година”.

Миграционната криза не е приключила, просто е в период на затишие, съобщи Михаел Шпинделегер – генерален директор на  Международния център за развитие на миграционни политики. Той обърна внимание, че от договорените 6 милиарда евро помощ за Турция за спиране на миграционния поток са изплатени едва 1 милиард и 800 милиона евро, макар Турция стриктно да изпълнява сключеното споразумение с Европейския съюз:

“С Турция видяхме резултатите незабавно – над три милиона бежанци в момента са локализирани в Турция и не се придвижват. По споразумението трябваше да се дадат два транша по 3 милиарда на Турция за бежанците и на неправителствените организации, които работят по проблемите, свързани с тях. През януари и февруари бях там и турското правителство не е доволно, защото от обещаните 6 милиарда евро милиард и осемстотин милиона са платени. Сега турското правителство иска по-бързи решения от европейска страна за нови проекти и за борба с нелегалната миграция, за да не бъдат пресичани границите от нелегални мигранти. Ние сме в преговори с Турция”.

 

 

Източник: bnr.bg