Гольовци и Ропотамци на съд за бой и стрелба в Кюстендил отпреди 9 месеца

  • Районната прокуратура с обвинителен акт срещу А.Д. и И.С. за хулиганство и незаконно държане на оръжие

 

Районна прокуратура – Кюстендил внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу А.Д. и И.С. за хулиганство и незаконно държане на оръжие. Случаят е отпреди 9 месеца, когато на 6 юни 2018 г. обвиняемият И.С. паркирал микробус „Мерцедес“ в центъра на ромския квартал „Изток“ в Кюстендил. След известно време до него спира с лекия си автомобил „Фолксваген“ – С.И. Докато мъжете разговаряли, към тях се приближил обвиняемият А.Д., изблъскал с ръце С.И. и тръгнал. След известно време той се върнал, придружен от двама мъже и заедно се насочили към С.И., като започнали да му нанасят удари с тръба по главата. При побоя на пострадалия бил отнет златен ланец. Материалите за това деяние са отделени в друго досъдебно производство. Участниците в сбиването са били представители от двата ромски клана – Ропотамци и Гольовци.

Виждайки случващото се, обвиняемият И.С. се качил в микробуса и се насочил към групата лица, нападнали С.И. В този момент А.Д. взел парчета тротоарни плочки от земята и започнал да ги хвърля по автомобилите на опонентите си. Обвиняемият И.С. се върнал в квартала с микробуса, като държал огнестрелно оръжие – ловна пушка. Произвел изстрели и си тръгнал. На свой ред обвиняемият А.Д. също дошъл в квартала, извадил изпод връхната си дреха автоматичен пистолет марка „Скорпион“ и също произвел няколко изстрела.

На местопроизшествието по същото време се намирали двама свидетели – Б. и непълнолетният С. 14-годишното момче чуло изстрели, уплашило се и тръгнало с колелото, като междувременно усетило силна болка в гърба. Не спряло да кара, а се прибрало в дома си, след което било откарано в болница от майка му. Лекарите констатирали, че детето е било уцелено с куршум в гърба, като го оставили за лечение. От инцидента пострадала и Б., която вървяла по ул. „Мездра“ в кв. „Изток“. Жената усетила болка в дясната си ръка и видяла, че кърви. Пристигналата на място линейка я откарала в лечебно заведение. Жената била подложена на операция, по време на която от ръката й бил изваден проектил.

Предстои насрочване на разпоредително заседание по делото.