Стилизирано дъбово листо с вписан православен кръст ще бъде символът на поклонническия маршрут, посветен на св. Йоан Рилски

  • Участниците в похода ще трябва да преминават между 15 и 20 километра дневно до Рилския манастир

 

Стилизирано дъбово листо с вписан православен кръст ще бъде символът на поклонническия маршрут, посветен на 550 години от връщане мощите на св. Йоан Рилски от Търново в Рилския манастир, съобщиха организаторите в пресклуба на БТА във Велико Търново. Както писахме, на учредяването на националния инициативен комитет за събитието, което се проведе във Военния клуб в София, община Дупница бе представена от зам.-кмета Крум Милев, началника на отдел “Образование” Тодор Петков и кмета на село Бистрица Кирил Огненски, както и от председателя на ТД “Рилски езера” Димитър Атанасов. Очаква се участниците в събитието да останат в Дупница за 2 дни.
Отличителният знак е дело на Станислав Райчев от Разград, един от близо петдесетте участници в Националния конкурс за есе, снимка и отличителен знак “Светият път – 550 г. от връщане мощите на св. Йоан Рилски от Търново в Рилския манастир”.
Конкурсът беше обявен в пресклуба на БТА на 1 ноември миналата година. В него са се включили участници от 12 български града, включително и от българското училище в Будапеща, посочи Евгени Коев от организационния екип.
Те са представили свои литературни творби, фотографии, картини и идеи за отличителен знак в три възрастови групи.
Най-младият участник е на девет години – това е Виктор Калицов от Велико Търново, който участва с рисунка, а най-възрастният е Николинка Стоянова от Горна Оряховица – на 70 години, която е представила пътепис.
Връчването на наградите ще започне на 1 юли, когато от Велико Търново ще тръгнат участниците в поклонническия маршрут, отбеляза Паскал Пиперков. Той е един от инициаторите, който от години насам проучва отделните участъци от светия път, по който са минали мощите на светеца. Предвижда се в рамките на един месец участниците в организирания поход да преминат над 570 километра – от Велико Търново през Никопол, Плевен, Луковит, Враца, София до Рилския манастир. Според него те ще трябва да преминават между 15 и 20 километра дневно.
Пиперков припомни, че мощите на светеца са се съхранявали от 1195 до 1469 година в Търново, преди да бъдат изпратени в Рилската обител. През февруари тази година в София над 70 души от цялата страна учредиха инициативен комитет “Светият път” за осъществяването на националния поход по пътя на мощите на св. Иван Рилски.
За негов председател беше избран историкът проф. Пламен Павлов. Пред журналистите той коментира, че е важно поклонническият поход, който ще премине по пътя на мощите на небесния покровител на България и българския народ, да остане във времето, защото той дава големи възможности за реализирането на много инициативи, свързани с утвърждаването на духовността и родолюбието.
Павлов припомни, че в своите проповеди св. Йоан Рилски е призовавал за любов както към ближния, така и към природата, затова избраният знак, в който са вплетени дъбовото листо и християнският кръст, е изключително удачен.
Като отделна идея историкът разви тезата през всяка следваща година по маршрута да се засаждат дъбови фиданки.