Полицай от Кюстендил и загиналият шофьор на училищен автобус отличени на церемонията “Достойните българи”

Румен Костадинов и дъщерята на Румен Архипов - Оля
  • Румен Костадинов: И по природа, и по професия съм призван да помагам

 

Кюстендилският полицай Румен Костадинов е сред отличените на церемонията “Достойните българи”. На нея бяха отличени 50 българи – свършили добри дела, помогнали на хора в беда, спасили човешки живот. Костадинов бе отличен за действията му по оказана помощ на 13 деца да бъдат изведени от катастрофирал училищен автобус през октомври миналата година, опита да окаже и първа долекарска помощ на шофьора Румен Архипов. Припомнаме, Румен Архипов получи инфаркт зад волана, но успя да овладее автобуса да не се преобърне и да спаси децата. За жалост Архипов почина минути след инцидента.

Кюстендилският полицай дописва името на загиналия шофьор, спасил 13 деца.

Той също е бил отличен посмъртно. Присъдената му награда получи дъщеря му Оля Архипова. Тя благодари на организаторите, на баща си за примера, на Румен Костадинов – за човещината и реакцията.
Полицаят Румен Костадинов сподели при получаването на отличието, че и по природа, и по професия е призван да помага и ще продължи да помага. На таблото, където отличените трябваше да напишат името на достоен човек, полицаят написа РУМЕН АРХИПОВ.

Архитект Пламен Мирянов, основател на фондация „Нашият дом е България“, връчи наградите на Румен Костадинов и на дъщерята на Румен Архипов – Оля.