Инвестират над 25 млн. лв. за транспортни и социални проекти в област Перник

В срещата участва и кметът на Радомир Пламен Алексиев.
  • Предстоят основни ремонти на Младежкия дом в кв. „Мошино” и на третокласния път Рударци – Кладница

 

Над 25 млн.лв. ще бъдат инвестирани в област Перник по ОП „Региони в растеж“ 2014 – 2020. Средствата са разпределени към 11 проекта от социалната, образователната инфраструктура, градска среда, транспорт, административни и жилищни сгради. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова в Перник. Тя посочи като добри примери изграждането на Парка на предизвикателствата в местността Войниковец, благоустрояване на кв. „Тева“ и обновяването на моста над р. Струма при ул. „Струма“ по проект „Подобряване на градската среда на град Перник“.
„Общо по проекта за подобряването на градската среда на Перник бяха осигурени над 4 млн. лв. Друг пример е проектът за изграждане на социални жилища за 100 души в кв. „Тева“, за който са осигурени по програмата 1 830 000 лв.“, отбеляза министърът и подчерта, че предстои да бъде извършен основен ремонт и въвеждане на енергоспестяващи мерки на Районен младежки дом в кв. „Мошино“. Като част от Инвестиционната програма на община Перник бяха реконструирани и ремонтирани ЦДГ „Изворче“ и ОДЗ „Миньорче“, отбеляза министърът. „В момента със средства по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ се изгражда АМ „Струма“. Тя е важна не само за България, но и за Европа, защото е част от Коридор №4“, заяви регионалният министър. Тя подчерта, че със средства от ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. се рехабилитират и над 250 км второкласни и третокласни пътища.
„За миналата година по програмата на АПИ за текущ ремонт и поддържане в областта са вложени почти 3 млн. лв. Изкърпени са над 45 км настилка на редица републикански пътни участъци. Предстои основен ремонт на третокласния път Рударци – Кладница в участък от 9 километра“, заяви министър Аврамова и посочи, че вече има стартирана обществена поръчка за него.