Правителството одобри кандидатурите за европейски прокурор от Република България, предложени от комисията по подбора на кандидатите за длъжността.

Трите одобрени кандидатури са на: Десислава Пиронева – прокурор в Софийската градска прокуратура; Светлана Шопова-Колева – прокурор в Софийската градска прокуратура; Теодора Георгиева – съдия в Административен съд – София-град, предаде репортер на БГНЕС.

В срок до 31 март министърът на правосъдието ще изпрати кандидатурите на Комитета по подбора по чл. 14, параграф 3 на Регламент (ЕС) 2017/1939 за установяване на засилено сътрудничество за създаване на Европейска прокуратура, пред който и тримата кандидати ще преминат присъствено изслушване. Комитетът ще класира кандидатите според тяхната квалификация и опит, като укаже реда на предпочитане. След получаване на обоснованото становище на комитета и списъка с класирането Съветът на ЕС, като действа с обикновено мнозинство, ще избере и назначи един от кандидатите за европейски прокурор от Република България.

 

 

Източник: БГНЕС