Кабинетът одобри кандидатурите за европейски прокурор от България

Правителството одобри кандидатурите за европейски прокурор от Република България, предложени от комисията по подбора на кандидатите за длъжността.

Трите одобрени кандидатури са на: Десислава Пиронева – прокурор в Софийската градска прокуратура; Светлана Шопова-Колева – прокурор в Софийската градска прокуратура; Теодора Георгиева – съдия в Административен съд – София-град, предаде репортер на БГНЕС.

В срок до 31 март министърът на правосъдието ще изпрати кандидатурите на Комитета по подбора по чл. 14, параграф 3 на Регламент (ЕС) 2017/1939 за установяване на засилено сътрудничество за създаване на Европейска прокуратура, пред който и тримата кандидати ще преминат присъствено изслушване. Комитетът ще класира кандидатите според тяхната квалификация и опит, като укаже реда на предпочитане. След получаване на обоснованото становище на комитета и списъка с класирането Съветът на ЕС, като действа с обикновено мнозинство, ще избере и назначи един от кандидатите за европейски прокурор от Република България.

 

 

Източник: БГНЕС