Детското отделение в пернишката болница пред закриване

  • Директорът д-р Анатоли Митов: 10 лекари напуснаха през последните години

 

Пред закриване е Детското отделение в МБАЛ “Рахила Ангелова” в Перник, алармира нейният директор д-р Анатоли Митов. От там са напуснали 10 лекари през последните години, повечето от които предпочели да работят като общопрактикуващи. Ситуацията станала особено критична, след като заради прекомерна натовареност предупреждение за напускане подала и завеждащата отделението. Сега всеки ден след 17 ч. и в събота и неделя пернишките деца биват преглеждани в Неотложен кабинет и в Спешно отделение, където няма педиатър.
В Пернишка област има 17 лекари със специалност “Педиатрия”. Те обаче печелят много повече като джипита, сподели Митов пред БТА. Затова не желаят да дават дежурства в Детското отделение. Още през януари д-р Митов апелира детските лекари да се организират в педиатрична практика и да се включат в прегледите на децата нощем и в почивните и празнични дни. Само двама лекари са се отзовали на призива.
Отделението е ремонтирано, разполага с отлична материална база и висококвалифицирани медицински сестри. Миналата година от там са преминали 6291 малки пациенти.
Здравното заведение спешно търси педиатри, каза д-р Митов.