Условни присъди за 4-мата, нападнали Роженския манастир в търсене на легендарно съкровище

Съдът в Пловдив наложи и 3000 лв. глоба за организатора на групата – Стефан Матеев от Сандански

 

Условни присъди получиха четиримата души за нападение в Роженския манастир от септември миналата година. Тогава, при опит да открият скрито легендарно съкровище, групата нападна свещеник. Условните присъди са наложени от магистрати в Районен съд-Пловдив. Организатор на групата е 44-годишният Стефан Матеев от Сандански, а извършители са 21-годишният Юксел Митев и двама непълнолетни братя.


Всички са признати за виновни, а наложените им наказания са по одобрено от съда споразумение между прокуратурите в Пловдив и Сандански. Припомняме, че благоевградската прокуратура си направи отвод и затова делото беше прехвърлено в Града под тепетата.
На 18 септември 2018 г. Матеев отнел мобилния телефон на свещеника, нападнал го и залепил ръцете и устата му с тиксо. Мъжът направил отвор в стената на църквата, за да проникне в манастира. Освен това имал у себе си и огнестрелно оръжие. 
За тези престъпления Матеев получава три години затвор с изпитателен срок от пет години и глоба от 3000 лева. Такава е и условната присъда на съучастника му Юксел, но без паричната глоба. Условните присъди на двамата непълнолетни са по една година зад решетките с три години изпитателен срок. Определението на Районен съд-Пловдив е окончателно и не подлежи на протест или обжалване.

Припомняме, дни след нападението говорителят на Окръжната прокуратура в Благоевград Весела Стоилова обясни, че по оперативна информация четиримата са търсили съкровище, свързано с една от легендите в Роженския манастир. В нея се твърди, че имало скрито съкровище и то било част от откупа, който четниците на Яне Сандански и Христо Чернопеев били взели, за да освободят отвлечената от тях американска протестантска мисионерка Елън Стоун през 1901 г. Акцията по отвличането и получаването на откупа продължила цели 6 месеца, като в началото на 1902 г. бил платен откуп от 14 000 златни турски лири и тя била освободена. Парите били използвани за закупуване на пушки, използвани в Илинденско-Преображенското въстание.