ГДБОП разби 15 сайта и фабрика за фалшиви стоки в Благоевград

  • „Марковите” облекла са се шиели в къща в Покровник

 

Фабрика за стоки менте, представяни за маркови и продавани най-често в интернет, е разбита при спецакция в Благоевград, съобщиха от полицията. В акцията са участвали служители на отдел “Киберпрестъпност” в Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“, както и колегите им от териториалния сектор БОП.

Огромно количество дрехи, парфюми, очила, маратонки и модни аксесоари са се предлагали основно онлайн чрез създадени специално за целта 15 интернет страници. Сайтовете са били разработени на български и са захранвали цялата страна с евтини и некачествени стоки, претендиращи да са оригинални продукти. Клиентите получавали своите поръчки основно чрез куриерски фирми.

В хода на акцията са проведени процесуално-следствени действия в къща в село Покровник, в която се шиели облеклата, където чрез специализирани преси били брандирани с марки като Hugo Boss, G-Star, Dolce & Gabbana, Lacoste, Nike, Adidas и други. На друг адрес – офис в Благоевград, антимафиотите открили част от произведената фалшива стока в село Покровник. Там имало и компютърни системи, чрез които са се администрирали 15-те интернет страници. На същия адрес е задържан и администраторът на страниците.

В офис на куриерска фирма в момента на изпращане на поредните поръчки към клиентите си бил задържан и един от основните организатори на престъпната дейност. Той е рецидивист, с предишни криминални и съдебни регистрации за подобни престъпления. По случая е образувано досъдебно производство. Работата по случая продължава под ръководството на Районна прокуратура-Благоевград.