Консултантът в международната компания „Оливър Уайман” Мартин Васев: На Изток научих, че трябва да направим обществото си по-добро

Мартин Васев с майка си Eлза
  • За 9 г. във фирмата можеш да се изкачиш от най-ниското до най-високото стъпало на съдружник. Всичко е въпрос на здрава работа, умения и жажда за знание. Моите приятели Джонатан от

  • Сингапур и Аарон от Хонг Конг са очаровани от парк „Рила”, казва дупничанинът

 

От няколко месеца своето първо работно място има едно от най-способните момчета на Дупница – 23-годишният Мартин Васев, който преди по-малко от година се дипломира като бакалавър по политика, философия и икономика в един от най-престижните университети в света Yale-NUS College – Сингапур. Мартин Васев, който беше единственият български студент в това учебно заведение, работи в една от най-големите международни компании по мениджмънт консултиране – Oliver Wyman. Компанията се занимава с финансово консултиране на най-големите банки и най-големите корпорации в Югоизточна Азия.

Припомняме, че Мартин постигна един от най-високите успехи в Yale-NUS College. Дупничанинът получи  Summa Cum Laude, най-високата степен почести /топ 5% от всички студенти в университета. Васев започна работа след 4 г. труд, като сред постиженията му през това време бяха стипендията към Асоциацията на американската дипломатическа служба, спечелена през 2016 г. с интелект, благодарение на която българският студент работи в офиса на президента на САЩ Барак Обама и с екипа на държавния секретар Джон Кери.

Мартин със свои приятели, майка си и баба си

Както сме писали, Мартин Васев завърши с пълно отличие средното си образование в Дупница и бе приет да учи в Сингапур със стипендия. Мартин е син на детска учителка и работник в енергоремонтно дружество. С младия финансов консултант разговаряме за последните му постижения, кратката почивка в родината и намеренията за близкото бъдеще.

– Мартине, разкажи за дипломирането си?

Комплексът, в който живее българинът.

– Церемонията по връчването на дипломите беше на 28 май 2018 г. в университетския културен център в Сингапур. Цареше изключително пищна и тържествена обстановка – освен студентите присъстваха и множество професори, гости и родители, пропътували хиляди километри да споделят този щастлив миг с децата си. Програмата на тържеството се състоеше от самото връчване на дипломите, весели студентски изпълнения, а също така и от речи на президента на Yale-NUS College Тан Тай Йонг и на професор Сара Уайс. Специален гост на събитието и главен оратор беше професор Кишор Махбубани – ветеран на сингапурската дипломатическа служба и председател на Съвета за сигурност на ООН между 2001 и 2002 година. За моя голяма радост майка ми Елза Иванова ме посети в университета и присъства на церемонията по дипломирането, където успя и да се запознае с много от моите приятели от последните четири години.

С приятел в България

Церемонията по връчването на дипломите беше предшествана от цяла седмица със събития, посветени на Випуск 2018. Имахме екскурзии на емблематични за випуска ни места, фотоизложба със спомени през годините и дори парти за изпращане. В деня преди церемонията имаше специална вечеря, на която присъстваха и родителите. На нея бяха отбелязани постиженията на студентите, чийто майчин език е различен от английския – един от които съм и аз.

С какъв успех завърши и каква специалност – да припомним.

– Аз завърших със специалност „Политика, икономика и философия“ (PPE), като имах честта и да уча на обмен в университета в Оксфорд. Завършвам Yale-NUS College със Summa Cum Laude – най-високата степен академични почести. Тя се присъжда само на 5% от студентите с най-висок успех. Това за мен е изключителна гордост, тъй като показва, че постоянният труд и отдаденост непременно се отплащат. Отделно от това дипломната ми работа на тема “Финансовата криза от 2008-а и крайнодесните партии в посткомунистическа Европа” беше наградена с най-високата оценка от моя научен ръководител и от независим професор – наставник. Наскоро ми беше предложено от Варшавското икономическо училище (най-старото бизнес училище в Полша) да напиша глава от книга, на база на дипломната ми работа.

Кое беше най-трудното за теб в студентските години?

Подробности в печатното издание