Пет от най-мистериозните вируси, които заплашват човечеството

Вирусите са най-разпространеният тип организми на планетата. Те ежегодно отнемат живота на милиони хора. Учените твърдят, че те дори еволюират. Ето пет от най-мистериозните вируси, които заплашват човечеството:

Безсмъртният вирус

Учени наскоро откриха вирус, който буквално е безсмъртен. Той може да оцелее във вряща киселина, на ултравиолетова светлина, на топлина, изсушаване и ултравиолетова радиация. Учените планират да използват механизма на оцеляване на вируса за проектиране на генна терапия.

Вирусът на Черната вдовица

Учените са открили вирус, чийто геном съдържа гена на отровата на паяка Черна вдовица. Той атакува членестоноги. Смята се, че „отровните” гени позволяват на вируса да проникне в клетките и така да избегне имунната система на гостоприемника. Проучвания са показали, че този вирус може да е виновен за няколко големи епидемии, избухнали в Африка и Арабския полуостров.

Вирус на хеморагична треска

През 2015 година в Южен Судан избухна мистериозна болест със симптоми, подобни на ебола, но много по-смъртоносни. Симптомите са кървене, треска и повръщане. Повечето смятат, че това е вирус, разпространяван от кърлежи или комари. Досега няма доказателства за предаване на вируса от човек на човек. Интересното е, че 75% от жертвите са на възраст под 20 години.

Вирусът на безплодието

Екип от италиански изследователи откри вирус от семейството на херпесите, който може да е виновникът за безплодието на жените. Вирусът причинява имунна реакция, в резултат на която утробата става него­стоприемна за ембриона.

 Вирусът на сибирския великан

Френски изследователски екип откри гигантски вирус на 30 000 години в сибирския лед, който все още е заразен. За разлика от повечето вируси, които атакуват ядрото, сибирският вирус създава условия за репликация в цитоплазмата на гостоприемника.

 

 

Източник: dariknews.bg