Елховският районен съд отмени глобата от 1900 лв. за стопани от Болярово, които не позволиха на ветеринари да влязат във фермата им и да убият животните им. Санкцията бе наложена от служители на Агенцията по безопасността на храните в Ямбол в разгара на чумната епидения през миналата година, съобщи бТВ.

Стадото не бе унищожено и вече наброява около 280 глави, а стопаните се съмняват въобще да е имало чума по овцете. В началото на лятото властите обявиха Болярово за огнище на чума и трябваше да евтаназират животните, но фермерите осуетиха влизането на ветеринарите.
Фермата в Болярово бе обявена за нелегитимна, а стопаните бяха глобени. Те решиха да си потърсят правата в съда. Тяхното стадо все още е затворено и те не могат да продават продукти и месо от овцете.
Собственичката на животните Ани Петрова каза, че живеят на пенсията на един от членовете на семейството и на дарения от хората. Според нея всички институции са против тях. Тя заяви и че от Агенцията по храните не са дошли да вземат втори проби, а стадото се плоди.
От областната агенция по храните коментираха, че овцете са изградили имунитет към чумата, но това не означава, че не са били болни, затова стадото е заличено като обект и ще остане затворено. Казусът между стопаните от Болярово и агенцията ще бъде решен на 2 април в съда в Сливен.