Горяха сухи треви край международния път за Македония при село Жиленци, огънят е нанесъл щети на ферма за охлюви

Поредният пожар от запалване на сухи треви
  • Над 160 пожара са вилнели от началото на март в Кюстендилско. Изключително усложнена е пожарната обстановка в региона, заяви инспектор Симеон Симеонов, началник на РСПБЗ-Кюстендил

 

27 пожара са гасили екипи на районните служби ПБЗН в Кюстендилска област в края на миналата седмица, повечето са причинени поради небрежност.

Вчера следобед край международния път за Македония при село Жиленци е възникнал пожар, а причината е запалването на сухи треви в района. Огънят е обхванал 150 дка площ, като е нанесъл щети на ферма за охлюви – изгорели са дървени скари и маркучи. Преминаващи по пътя коментираха, че само бързата намеса на екипите на пожарната са предотвратили разрастването на огъня и нанасяне на по-големи щети. Повече от час в участъка, където са бушували пламъците, районът е бил и силно задимен. За щастие няма пострадали хора.

Пожарът в с. Згурово е горял на площ от 10 дка, унищожена е овощна градина от 1 декар. По-големи са пораженията при пожара в стопанска постройка в с. Мламолово. Той е причинен поради неправилно ползване на нагревателни уреди, изгорели са фургон, мебели и гуми. Спасени от противопожарния екип са 10 овощни дръвчета.

“Изключително усложнена е пожарната обстановка в региона”, заяви през миналата седмица пред кметовете на населени места в Кюстендилско инспектор Симеон Симеонов, началник на РСПБЗ- Кюстендил. Той съобщи, че само от началото на месец март са възникнали 141 (б.а. без последните) пожара в сухи треви и храсти и са засегнати 2,8 млн. кв. метра земи. Като най-честата причина за това инспектор Симеонов изтъкна почистванията на земеделски имоти, а при силен вятър огънят се разпространява на огромни площи.

Симеонов уточни, че за 15 дни са установени 15 души, причинили пожари, и са съставени актове за установяване на административно нарушение, като глобата е от 50 до 2000 лева.

Кметовете на населени места имат правомощия за контрол и за налагане на глоби на хора, причинили пожари.