МВР: Със затоплянето на времето нараства рискът от пожари в тревните площи

Високите дневни температури и продължителното засушаване в съчетание с небрежното човешко поведение рязко увеличават вероятността от възникване на запалвания с последващи пожари в тревните площи, предупреждават от „Пожарна безопасност и защита на населението”.
Същевременно със затоплянето на времето започва пролетното почистване на дворове, градини, лозя и други селскостопански имоти. Практиката показва, че често стопаните прибягват към огъня като средство за почистване на сухата растителност, без да си дават сметка, че тя е основен път за разпространение на пламъците. Наличието на вятър създава допълнителен риск. 
Извън населените места най-често запалванията се предизвикват от хвърлена неизгасена цигара или клечка кибрит или от палене на огън на пожароопасни места. През ранната пролет тревната растителност е суха и лесно се запалва.
Не трябва да се пали огън на открито във ветровито време. Това е предпоставка за пренасяне на големи разстояния на запалени частици и може да доведе до бързо разпространение на пожара с обхващане на значителни площи от огъня. Когато се пали огън в дворовете, огнището трябва предварително да бъде обезопасено. Покрай него не трябва да има горими материали, а в близост да бъдат подготвени подръчни уреди за пожарогасене (съдове с вода и пясък, тупалки и др.). Паленето на огън в близост до стрехите на сградите и под клоните на дърветата крие опасност от пренасяне на огъня и неговото бързо разпространение. Запаленият огън не трябва да бъде оставян без наблюдение!