20 незаконни сметища загрозяват Дупница

Мръсни купчини на фона на Рила планина
  • Ако някой забележи недобросъвестен да изхвърля отпадък – да сигнализира веднага, за да бъде заловен на място. В противен случай няма как да бъде наложена санкция

 

Незаконните сметища в Дупница са като плевели – разчистват се  и пак изникват. Строителни отпадъци, стари дрехи, изтърбушени дюшеци, дори книги са изхвърлени недобросъвестно из местности в покрайнините на града и крайните квартали.

Сметището при Дупнишката комуна

По информация на община Дупница незаконните сметища са приблизително 20. Според отдел „Екология” с началник Десислава Борисова те се появяват постоянно и ежеседмично.

Бунище от строителни отпадъци и книжа се заформя около Дупнишката комуна в района на автокъщите при село Пиперево. На фона на занемарения паметник се търкалят счупени керемиди, части от пластмасови тръби, парцали… Наоколо прелива и от явно непотребни вече папки и документи за регистрация на фирми, договори за покупко-продажба на фирмата за недвижими имоти „Аполо”, та дори и решения на Софийския градски съд.  Вместо панорамните гледки към Рила планина да напълнят очите, мръсотията ги вади.

Боклуците при знамето на Дренски рид

Около недостроената болница в края на Дупница също избуяват замърсени зони. Пластмасови бутилки, автомобилни гуми, строшени керемиди, стари дюшеци оформят мръсните купчинки в района. Неслучайно на входа на изоставената постройка със спрей е надраскан надпис: „Дупница, добре дошли в джунглата”.

Как законно може да се отървем от строителните отпадъци?

Снимки: Фейсбук група “Забелязано в Дупница”

При заявление от граждани и фирми общината предоставя 4-кубикови контейнери, с които се транспортират строителни отпадъци (тухли, керемиди, инертни материали) и земна маса на бившето общинско депо. За повече информация – 0701/ 5 92 48. “Що се отнася до изолационни материали – вата, стиропор, гипскартон и подобни – те трябва да се извозват от собствениците до специализирани площадки за последващото им оползотворяване”, каза началникът на екологията Десислава Борисова.

От общината признават, че е практика на вече разчистени места хората пак да изхвърлят отпадъци. „Постоянно е така, от години”, казват еколозите. Глобите за това са в размер, определен от Закона за управление на отпадъците. Според него физическо лице, което изхвърля отпадъци на неразрешени места, се наказва с глоба от 300 до 1000 лв. Физическо лице, което предава без декларация за произход отпадъци от черни и цветни метали, се наказва със санкция от 1400 до 4000 лв. Същият размер на глобите важи за едноличен търговец или юридическо лице, заловено да изхвърля неопасни отпадъци на неразрешени за това места. „Ако някой забележи недобросъвестен да изхвърля отпадък – да сигнализира веднага 112 или 0879 523 474 (денонощно), за да бъде заловен на място. В противен случай няма как да бъде наложена санкция”, обясниха от отдел „Екология” и допълниха: „Сумата, която коства на общината изчистването на едно такова огнище, е относителна, в зависимост от големината му и колко време отнема, какъв е отпадъкът. Не е малка сумата, защото вместо да отиде за нещо полезно, тя отива на практика за нищо”. Оттам твърдят още, че до момента от РИОСВ не са издавали на общината актове, защото указаните предписания се изпълняват в срок. Борбата на общината срещу незаконните сметища се изразява в ежегодно почистване, предимно с техника.

Подробности в печатното издание