Трети заподозрян е бил арестуван след стрелбата в трамвай в холандския град Утрехт вчера, при която бяха убити трима души, а ранени бяха петима, предаде ДПА, като се позова на холандския „Телеграф“. Холандският ежедневник цитира полицията. Повече подробности не бяха дадени.
В понеделник бе арестуван предполагаемият стрелец – роденият в Турция Гьокмен Танъш, на 37 години. По непотвърдени данни в миналото Танъш е пътувал до Чечня, след което е бил арестуван по подозрения във връзки с групировката „Ислямска държава“.
Полицията отбеляза, че e възможно той да е стрелял срещу свой роднина по „семейни причини“ и след това да е прострелял други хора, които се опитали да помогнат.
Министърът на вътрешните работи Ферд Граперхаус заяви за „Асошиейтед прес” в понеделник, че е прекалено рано да се каже дали Танъш е имал терористичен мотив, но призна, че той има криминално досие. Министърът предупреди да не се избързва с предположенията за мотивите, като заяви, че е важно независимото разследване да проучи уликите.

„Да, заподозреният е познат на Министерството на правосъдието. Той има криминално досие. Това е всичко, което знаем. Не мога да дам повече подробности“, каза министърът.
Местни медии съобщиха, че срещу предполагаемия стрелец са били повдигани различни обвинения няколко пъти през последните години – от опит за убийство до дребни кражби в Утрехт и околностите, а само преди две седмици мъжът отново бил в съда по обвинения за изнасилване на жена през 2017 г.
Задържан бе и втори заподозрян, но и за него не бяха дадени подробности.
Холандските антитерористични власти понижиха тази вечер нивото на терористична заплаха за провинция Утрехт с една степен – от пета на четвърта, след като бе задържан главният заподозрян за стрелбата.
Във вторник знамената във всички държавни учреждения ще бъдат спуснати наполовина в знак на траур. Изборите за съвети на провинциите, планирани за 20 март, няма да бъдат отложени.

 

Източник: mediapool.bg