Изготвят идеен проект за реставрация на Синагогата в Самоков

  • Чрез ремонта на сградата и възстановяване на художествените и архитектурни елементи тя ще започне да функционира като културен дом

 

Изготвя се идеен проект за реставрация на Синагогата и превръщането й в културен дом в Самоков. Кметът Владимир Георгиев се срещна с проектантския екип на арх. Самоковлиева, който е ангажиран с разработването на идеен проект. Той трябва да бъде максимално щадящ, като целта е да се предвиди реставрация, която да съхрани художествените и архитектурни елементи на сградата, представляващи културна ценност, уточниха от общината. Чрез ремонта на сградата и възстановяване на художествените и архитектурни елементи тя ще започне да функционира като културен дом.

Проектантският колектив се е запознал със запазените автентични снимки на Синагогата, както и с архитектурните планове, които се съхраняват в музея. На срещата с кмета присъстваха и главният архитект на общината Надежда Клинчева, и зам.-кметът Люба Кленова. Предстои изработването на подробен устройствен план на терена ведно със сградата, като идеята е към реставрацията да се включи и помощната постройка, която да изпълнява административни функции. Припомняме, че преди по-малко от година община Самоков подписа договор с еврейската организация „Шалом”, с който безвъзмездно бе предоставено стопанисването сградата на община Самоков. Синагогата е паметник от национално значение, но с времето, поради липса на средства за ремонта й, е потънала в разруха и е затворена за посещения. Вече като собственик общината предприе действия за възлагане на проект за ремонт и реставрация. Идейният проект ще бъде съгласуван с Министерството на културата. С него общината ще може да кандидатства за финансиране пред европейски програми и фондове.