Съдът в Дупница потвърди: Разкопките на Фондация „Свята България” край църквата „Св. Спас” в Червен брег са незаконни

Георги Чараклиев
  • Министерството на културата удря със 7500 лв. председателя на фондацията Георги Чараклиев

 

Местната фондация ”Свята България” ще плати глоба за нарушение на Закона за културното наследство (ЗКН), съобщават от Районния съд в Дупница. Съдия Мая Гиздова е потвърдила  като законосъобразно наказателно постановление от 6 март миналата година, издадено от зам.-министъра на културата, с което на фондацията е наложена имуществена санкция в размер на 7500 лв.

Мая Гиздова

Глобата е за извършване на археологически проучвания на раннохристиянската базилика и средновековната църква ”Свети Спас” в село Червен брег, без съответното разрешение. По сигнал, на 4 юли 2017 г. дупнишки полицаи установили на място, че се извършват изкопни дейности, без да  са проведени предварителни археологически проучвания.

Светла Петрова (вляво) и Анелия Геренска

На 26 юни 2017 г. Фондация „Свята България”, представлявана от Георги Чараклиев, е сключила договор с ЕТ ”СУМКО-СОФИЯ-К.Гиздова”, гр.София, за изграждането на дренажна система около храма, става ясно от съдебното решение. Във връзка със започнатите разкопки имало технически проект, изготвен от „Осем-А” ЕООД – София, съгласуван с Министерството на културата и Софийската света метрополия, както и издадена виза за проектиране от главния архитект на община Дупница. Магистратите установили, че в постановлението са цитирани писмо от 3 юли 2017 г., с което Фондация „Свята България” уведомява Министерството на културата, кмета на община Дупница и началника на Районното управление на МВР в Дупница за започване на работата по проекта, със съответни изисквания към цитираните лица. Констатирано било още, че на 4 юли 2017 г. от ЕТ ”Сумко-София К.Гиздова” започнали изкопните дейности. На същата дата на обекта пристигнали д-р Светла Петрова от Националния археологически институт с музей – БАН, която е научен ръководител на разкопките, директорът на Общинския исторически музей в Дупница Анелия Геренска – изпълнител на проекта, и кметът на Червен брег Силвия Тодорова. Установено било, че изкопните дейности се провеждат без предварително археологическо проучване…

 

Подробности четете в печатното издание