Мая Манолова
  • Омбудсманът ще поиска прокуратурата да провери има ли натиск да не излизат на насрочения за 21 март национален протест

Омбудсманът Мая Манолова ще поиска прокуратурата да извърши проверка има ли натиск над медицински сестри да не излизат на насрочения за 21 март национален протест. Професионалисти по здравни грижи от цялата страна потърсиха помощта на Манолова, като твърдят, че над тях се упражнява психологически тормоз заради участието им в националния протест за по-добро заплащане и по-добри условия на труд. Това съобщиха от кабинета на омбудсмана. „Получих съобщения за отправени заплахи и предприети действия срещу организатори и участници в протестите в София, Варна, Бургас, Пазарджик, Монтана, Казанлък, Габрово и Велинград“, пише Манолова. Медицинска сестра е била командирована от ръководството на една столична университетска болница в друга болнична структура, без да бъдат предупредени преките й началници за това, без да е инструктирана за новото работно място. Друга сестра в същата болница е заплашена с уволнение, неизвестно на какво законово основание. Има и сигнали, че в някои случаи представители на местната власт са се опитвали да окажат въздействие на протестиращите медицински работници, пише в позицията на Манолова. Тя подкрепя исканията на медицинските специалисти, намира ги за напълно справедливи и настоява да бъде намерен механизъм за гарантиране на техните трудови възнаграждения, осигуряването на нормални условия на труд, както и за разглеждане на останалите проблеми и искания.

В позицията си Манолова прозовава още министърът на здравеопазването да излезе с официално становище, в което да осъди посегателството върху гражданските права на протестиращите професионалисти по здравни грижи, като по този начин разсее всякакви съмнения, че явно или мълчаливо стои зад тях.