Едва петнайсетина души подкрепиха протеста срещу закриването на АГ отделението в дупнишката общинска болница

Протестиращите бяха от медицинския персонал.
  • Старшата сестра Славейка Станкева: Ражданията в болницата не са малко за град като Дупница

Протестът против закриването на Родилното отделение в дупнишката общинска болница беше подкрепен от едва петнайсетина души. Почти всички от присъстващите пред кметството в уречения час бяха служители в здравното заведение.

Старшата сестра в Родилното отделение Славейка Станкева

Само две майки подкрепиха медицинския персонал, а преминаващите покрай централния площад „Свобода” дупничани не обърнаха никакво внимание на случващото се. Много от тях най-вероятно не знаеха защо пред общината има струпване на хора и дори гледаха с изненада към протестиращите.

Само две майки с деца подкрепиха протеста.

Недоволството срещу евентуалното затваряне на АГ отделението предизвика доста дискусии в социалните мрежи, но на площада такива нямаше… Показателен е фактът, че представителите на местните и национални медии бяха повече от участниците в протеста. Органите на реда също бяха немалко, като горе-долу се падаше по един полицай на всеки протестиращ.
Славейка Станкева, която е старша сестра на родилното отделение в дупнишката общинска болница, беше категорична, че АГ отделението ще продължи работа. Преди края на официалната среща на общинските съветници и прокуристката на общинската болница ст. сестра Станкева заяви пред в. „Вяра”:
„За радост проблемът е решен. Всичко беше заради липсата на операционна сестра. Намерихме такава, още една колежка пък стана операционна санитарка. Вече е осигурен необходимият брой от работещи лекари и здравен персонал и АГ отделението ще продължи да работи. Информираха ни за това днес на обяд, когато говорихме лично с прокуристката.

Полицаите бяха почти колкото присъстващите.

Тя се срещна с д-р Кръстев, който ще завежда отделението, с мен и с новата операционна сестра. Оттук нататък продължаваме да работим, днес правих график. Не е стоял въпросът за пари и загуби. Ние не сме на протест. Видяхме, че има обявен такъв и решихме да дойдем като персонал от болницата, но не протестираме”, каза акушерката.
Тя допълни, че въпросът за финансови загуби не е стоял на дневен ред, а проблемът е бил чисто кадрови. По думите й броят на ражданията също не е толкова малък, че това да доведе до закриване на отделението.

Санитарката в АГ отделението Мечта Данаилова

„Според мен родилните отделения никъде не са печеливши, няма как да са. Мисля, че не сме на такава голяма загуба, както се отчита. Броят на раждания не е толкова малък. От началото на годината имаме 33 раждания, за миналата година бяха 162 раждания. Имаше и едно бебе, родено у дома, което също се отглеждаше в детска стая заедно с майката.

Пресконференцията след срещата на общинските съветници

С него стават 163 раждания. На фона на ниската раждаемост в цялата страна за Дупница това е добър брой. В момента в отделението има 5-има лекари, които са специалисти и всички влизат в операционната. Операционните сестри пък са две на брой”, завърши Славейка Станкева.
Санитарката в родилното отделение Мечта Данаилова изрази надеждата си, че проблемът ще бъде разрешен. Тя чакаше развръзката пред сградата на общината заедно със своите колежки.
„Все още не знам нищо, ще видим какво ще стане. Миналата седмица имаше събрание в болницата и ни казаха, че родилно отделение ще бъде закрито и раждания няма да има повече.

Подробности в печатното издание

Ражданията в общинската болница в Дупница продължават