Мигранти вървят край Орестиада, на около 800 метра от границата с Турция, след незаконно влизане в Гърция през река Марица.Снимка: ЕПА/БГНЕС

За трета поредна година миграционният натиск към Европа намалява в сравение с пиковите стойности от 2015-2016 г. Това показват последните данни на Международната организация по миграция. Близо 8000 мигранти са влезли в Европейсикя съюз през първите три месеца на годината. Сред най-засегнатите държави от ЕС е Малта, която се намира на първа линия на миграционните потоци от Северна Африка.

Миграционният натиск към най-малката страна – членка на Европейския съюз – Малта, вече е далеч от пиковите моменти в разгара на бежанската криза преди 3 години. През тази година са пристигнали едва 87 мигранти. Островната държава прие три кораба с мигранти от началото на годината, но се договори те да бъдат презаселени в други страни от Европейския съюз.

Най-натоварени остават трите основни мигрантски маршрута през Средиземно море. Бум бележат незаконните влизания от Мароко към Испания.

Основният поток към Стария континент продължава да е от Сирия, Ирак и Афганистан, а вече и от Венецуела.

Подробности и последни данни по темата за тенденциите и мерките за справяне с миграционния натиск към Европа ще разкрият днес във Валета от базираната в Малта Европейска служба за подкрепа в областта на убежището, представители на Върховния комисариат за бежанците на ООН, както и неправителствения сектор в Малта и представители на правителството.

 

Източник: bnr.bg