Прокуратурата ще проверява новия луксозен дом на Цветанов

Цветан Цветанов

Аз съм изряден български гражданин, обясни лидерът на ПГ на ГЕРБ

 

Прокуратурата е получила сигнал за новото луксозно жилище на лидера на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той е подаден от гражданското сдружение “Боец”. Сигнализирана е и антикорупционната комисия (КПКОНПИ).
“Вече е подаден сигнал от Гражданско движение “Боец“, така че ще предприемем съответните действия (за проверка на жилището. Обичайно (при проверката) се изискват документи, информация от Агенцията по вписванията, снемат се обяснения от продавачи, купувачи, прави се експертна справка за пазарната стойност на определен имот и се взема решение дали има извършено престъпление”, каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.
Тя поясни, че прокуратурата ще възложи на антикорупционната комисия извършването на проверката. Срокът за приключването й е два месеца.
Преди ден стана ясно, че Цветан Цветанов се е сдобил през миналата година с нов огромен апартамент, заемащ цял етаж в една от най-луксозните сгради в София. Към жилището има ВИП асансьор, който отвежда политика и семейството му от личния им гараж в сградата директно в дома им, съобщи “Свободна Европа”.
Сделката породи въпроси заради цената на жилището. От информацията по сделката става ясно, че Цветанов го е купил за стойността на данъчната оценка в размер на 386 654 лева. Това прави около 627 евро на кв.м, при положение че цените в района започват от 2600 евро на квадрат. Апартаментът се намира на ул. “Латинка” в столичния квартал “Изток”. Това е кооперация на фирма “Артекс” на име “Летера”, известна още като Къщата на буквите, отличена за сграда на годината през 2017 г.
Апартаментът е разположен на последния етаж и заема площ от 240 кв. м. Към него има и двоен гараж, който е отделен от останалите в сградата. Има и преддверие с ВИП асансьор, чиято шахта е собственост на Цветанови. Общата площ на недвижимата собственост е малко над 315 кв. м.
За да се сдобие с имота, Цветанов разменя с “Артекс” две от старите си жилища на улица “Елемаг” в кв. “Изгрев”. Той приписва на фирмата 190 кв. м жилищна площ и две паркоместа. Те са оценени на 286 654 лв. Плюс това бившият вътрешен министър доплаща 100 000 лева на “Артекс”. По реални пазарни цени новият апартамент на Цветанов би трябвало да струва поне четири пъти повече. Съгласно етичните норми от правилника на Народното събрание депутат не може да получава подаръци в размер от над 10% от месечната си заплата.
Скандалът с жилището се задълбочи от информацията, че луксозният апартамент в “Изток” е прехвърлен от собствениците на “Артекс” на друга тяхна фирма – “Артекс Инженеринг 2000-5” за 560 000 лв. Това се случва в деня на сделката с Цветанов, която е за 180 000 лева по-малко.

В сделката е замесен кадър на ГЕРБ

Двата заменени от Цветанов имота на свой ред веднага (още същия ден) са продадени на бившия IT специалист на ГЕРБ и участник в предизборния щаб на партията Симеон Велков за 470 000 лв. Според профила на Велков в социалната мрежа LinkedIn той и в момента работи за ГЕРБ, но от партията отричат. Официално Велков се води на работа в “Ръководство въздушно движение” (РВД).
Накрая сметката показва, че собствениците на “Артекс” са загубили за един ден 90 000 лв. от цялото това прехвърляне на имоти.
Двата апартамента, които Цветанов е заменил за новото си жилище, бяха придобити също много изгодно през 2008 година. Тогава той ги купи за 130 500 евро от димитровградския бизнесмен Тодор Бояджиев, който му е личен приятел и кумец. По онова време цените на имотите в района бяха близо тройно по-високи.
НАП не намери нарушения при Цветанов и родата му, но се разбра, че тогава вътрешният министър е изхарчил само 20 хиляди евро лични пари за двата апартамента. За тези придобивки семейство Цветанови са изтеглили ипотечен кредит от ДСК в размер на 59 000 евро и са получили като дарение от родителите на съпругата 48 366 евро и 3223 долара, чийто произход така и не бе обяснен.
Както Mediapool писа тогава, фирмата “Ти Ви Би”, на която Тодор Бояджиев беше шеф, бе спечелила десетки обществени поръчки за близо 9 милиона лева.

Цветанов: Аз съм изряден български гражданин

“От нищо не се притеснявам”, каза в четвъртък Цветан Цветанов в отговор на въпрос за предстоящата прокурорска проверка. “Аз съм изряден български гражданин, най-лесно беше сега да се скрия и да не ви обърна никакво внимание”, обясни той на журналистите, които подтичваха след него из кулоарите на парламента, за да му зададат въпроси.
“Всичко, което съм извършил, е напълно законно”, декларира той. В отговор на въпрос как така апартаментите, които е заменил, са купени в същия ден от негов бивш подчинен в ГЕРБ, Цветанов каза: “Той не е служител в ГЕРБ. Няма нищо, което да е незаконно, няма никаква договорка с когото и да е било. Защо ми задавате този въпрос? Не мога да говоря за други лица. Мога да говоря за моята сделка.”
Той пак обясни, че не вижда проблем с цената на новото си жилище, защото е заменил два апатамента в същия район и е доплатил 100 000 лева за допълнителните 50 квадрата.
“Аз отговорих на всички въпроси. Има замяна, която е доплатена. Вашите тълкувания, поднасяне манипулативно на тази информация не отговаря на истината. През 2013-а минах през същия период, знаете каква е истерията, минал съм през всякакви проверки”, каза Цветанов

 

 

 

Източник: mediapool.bg