Преглеждат безплатно за туберкулоза в Кюстендил

  • Д-р Сашка Павлова: Заболеваемостта в областта м.г. бе по-ниска от средната за страната

  • От началото на годината са регистрирани 6-има болни

  • Безплатни прегледи и изследвания за заболяването туберкулоза

се извършват до петък в кюстендилската болница от 11,00 до 16,00 часа. От тях могат да се възползват и здравно неосигурените лица. Те са част от Кампанията „Седмица на отворените врати”, която се осъществява по Програма „Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза” към Министерството на здравеопазването, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Инициативата се провежда във връзка със Световния ден за борба с туберкулозата – 24 март, като тази година мероприятията в световен мащаб ще протекат под мотото: „Време е: за свят без туберкулоза!”. “Допреди 5-6 години област Кюстендил бе на едно от първите места в страната по брой болни от туберкулоза 60-70 болни на 100 000 души. За миналата година заболеваемостта бе по-ниска от средната за страната – 21 болни на 100 000 души. От началото на годината са регистрирани нови 6-има болни, от които 5-има с белодробна туберкулоза.
Тези хора са и най-опасни, защото заразяването с бактерията става по въздушно-капков път, чрез кихане, кашлица. По-застрашени са хората с нисък имунитет, с хронични заболявания”, заяви за „Дарик” д-р Сашка Павлова, завеждащ отделението по белодробни болести. Тя съветва при симптоми като продължителна кашлица, температура около 37.2, намален апетит, отслабване да се потърси незабовно лекарска помощ.
“Целта е да обхванем хората с латентна туберкулоза, които не са болни, но имат бактерията и трябва да проведат химиопрофилактика в рамките на 6 месеца. Медикаментите са безплатни, както и изследванията. Туберкулозата е напълно лечимо заболяване, като всичко зависи от стадия, в който е открито, и състоянието на организма”, коментира още д-р Сашка Павлова. Световният ден за борба с туберкулозата се отбелязва от 1996 г. с решение на Световната здравна организация. На този ден през 1882 г. немският бактериолог Робърт Кох обявява, че е изолирал бацила на туберкулозата. За това си откритие Робърт Кох получава Нобелова награда за физиология и медицина през 1905 г. В целия свят туберкулозата е водеща причина за смъртта на всеки втори инфекциозно болен човек, като всяка година от нея умират около 3 милиона души в света.