С 6 млн. лв. обновяват детски и учебни заведения в Гоце Делчев

  • Кметът Владимир Москов направи първи копки на обектите

 

Община Гоце Делчев представи проекта „Обновяване на образователната инфраструктура“, като благодарение на него в обновяването на учебни и детски заведения ще бъдат вложени 6 186 670 лв. С неговото реализиране ще бъдат напълно обновени Второ основно училище „Гоце Делчев“ и детските градини „Калинка“ и „Радост“ в града. Проектът е финансиран с договор от Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г., като 85% от сумата е европейско съфинансиране, а останалите 15% са национално съфинансиране.

Първоначалната пресконференция за представяне на проекта се проведе в залата на Общинския съвет и на нея присъства ръководството на община Гоце Делчев, народният представител Богдан Боцев, общински съветници, представители на фирмите изпълнители и проектанти, директори и учители от учебните и детски заведения в града. Кметът Владимир Москов обясни, че проектът е с продължителност 30 месеца, но ще бъде направено всичко необходимо той да приключи в по-кратки срокове и в началото на следващата учебна година обновените сгради да отворят врати.

Символична първа копка бе направена най-напред в Детска градина «Калинка». Там предстои цялостно обновяване и преоборудване на сградата, както и на дворното пространство, където ще бъдат монтирани нови детски съоръжения. Освен това ще се ремонтира изцяло оградата, ще се направи физкултурен салон и зала за тържества, каквито в момента липсват, ще бъдат поставени антипаник брави, ще се обновят слънцезащитните навеси и ще се направи ремонт на съществуващия вътрешен асансьор. Изпълнител на обекта е «Технострой-2018» ДЗЗД.

Първата копка, с която официално започна обновяването на детската градина, бе направена от кмета на общината Владимир Москов и председателя на Общинския съвет Ангел Гераксиев.

Във Второ ОУ «Гоце Делчев» също предстои изключително сериозен ремонт, който включва обновяване на цялата сграда и дворното пространство. Освен това ще бъде направена автоматизация на котелната инсталация; видеонаблюдение, спортните площадки ще бъдат обновени по всички необходими стандарти и изисквания, ще се направят и необходимите настилки, предстои да се направи и разширение, тъй като физкултурният салон в момента е недостатъчен за броя на учениците в училището, а освен това липсва актова зала, където да се правят чествания и други културни мероприятия.

В училището бе отслужен водосвет за успешния край на проекта. Директорът на учебното заведение Цветанка Петричкова изказа благодарност на община Гоце Делчев за разработения и спечелен проект, чрез който училището ще бъде напълно обновено.

«Това е един сериозен проект, чрез който ние даваме принос като общинско ръководство за подобряване на образователната система в общината. От тези 6 милиона лева за Второ основно училище е предвидена най-голямата сума, тъй като това е най-големият обект. Става въпрос за цялостно обновяване на трите сгради вън и вътре, дворове, огради, оборудване, спортни съоръжения, озеленяване, покриви, отопление, икономично осветление. Всички съвременни неща, които могат да се направят в днешното строителство, са включени в този проект», обясни кметът Владимир Москов.

Въпреки че ще бъде осигурена охрана на сградата на Второ ОУ, където ремонтните дейности вече започват, кметът на Гоце Делчев призова живеещите в района да оказват по-голям контрол върху децата си и да не допускат те да ходят в района на училището, за да се гарантира тяхната безопасност.

Изпълнител на строително-монтажните работи във Второ ОУ «Гоце Делчев» ще бъде «Галчев инженеринг» – София.

Първата копка в двора на училището отново бе направена от кмета на община Гоце Делчев Владимир Москов и председателя на Общинския съвет Ангел Гераксиев.

Все още не е избран изпълнител за третия обект, включен в този проект – Детска градина „Радост“. Предстои това да се случи в следващия месец и най-вероятно през май там ще стартират ремонтните дейности, които са същите като в другата детска градина.