С изложба на костюми, дефиле на актьори, връчване на награди… пернишкият театър отбелязва 100 години

  • Театърът, който изгоря до основи, продължи да съществува. Най-големите български актьори са играли на сцената, каза кметът Церовска

 

Пернишкият театър „Боян Дановски“ ще отбележи 100 години от неговото създаване с редица съпътстващи събития през идната седмица. Това беше обявено на пресконференция, посветена на юбилея, в която взеха участие кметът на община Перник Вяра Церовска, зам.-кметът Севделина Ковачева и директорът на културната институция Иво Горчев.
„Малко са градовете, които могат да се гордеят с това, че 100 години са запазили своя духовен и културен център, бих казала – сърцето на Перник. Това е една изключително сериозна годишнина. Много хора са ангажирани, за да се запази театърът в Перник. Театърът, който изгоря до основи и възкръсна, и продължи да съществува. Най-големите български актьори са играли на сцената на Драматичен театър „Боян Дановски“. Мисля, че и самото присъствие на Иво Горчев – син на големия български актьор Антон Горчев, говори за това, че перничани умеят да пазят и ценят паметта на хората, които са дали много за културното израстване на всички нас“, коментира още Церовска.
Празничните прояви, посветени на юбилея, ще започнат от 25 март. Тогава ще бъде открита изложба на театрални костюми, декор и реквизит. Те ще бъдат подредени във фоайето на Двореца на културата и ще останат до края на седмицата, където перничани ще могат да ги видят.
Другата изненада в седмицата на театъра е на 26 март. Тя е с участието на учениците от Езиковата гимназия „Симеон Радев“, които са написали есета за пернишкия храм на Мелпомена под мотото „Театърът – второто злато на Перник“. Най-добрите ще бъдат наградени от директора Иво Горчев. Авторите на творбите ще получат безплатни билети за представления до края на годината.
На 27 март е тържествената церемония по повод 100-годишнината на театъра и ще започне в 17 часа с дефиле, в което ще участват актьори, режисьори и драматурзи. То ще бъде предвождано от Духовия оркестър на Перник, като се тръгва от сградата на община Перник и ще премине през площада до Двореца на културата. Там ще чакат децата на Ваня Михова от „Мускетарите“ и ще бъде изпълнена песента на Недялко Йорданов „Не остарявай, любов“, а на финала й ще полетят гълъби в небето.
„След това церемонията ще продължи във второ фоайе на двореца, където ще бъдат връчени награди в две категории – на институции – на кмета на община Перник, на Министерството на културата, на държавата в лицето на областния управител и на президента Георги Първанов“, обясни Иво Горчев и допълни, че ще бъдат отличени и 12 поименни театрали, сред които и съпругата на покойния Георги Русев. Финалът на вечерта ще бъде поставен с премиерното представление „Енергични хора” от Василий Шукшин. Пиесата ще започне в 19 часа в театралния салон „Георги Русев“.