Таксиметровите шофьори настояват институциите да решат проблема с нерегламентираните превози

Протестът на таксиметровите шофьори в София.Снимка: Мила Младенова

Протестът на таксиметровите шофьори цели институциите да се сезират и да се реши проблемът с нерегламентираните превози. Това обяви Спас Атанасов, председател на Браншова камара на таксиметровите водачи и превозвачи, по време на брифинг в Народното събрание след среща с ГЕРБ и представители на Министерството на транспорта и парламентарната транспортна комисия.

„Срещата беше много ползотворна. Имахме представител на Министерството на транспорта в лицето на заместник-министър Попов, шефът на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, г-н Станислав Иванов от Транспортна комисия и г-жа Менда Стоянова от Бюджетна. Надяваме се бързо да се реши проблемът, тъй като той е доста по-сложен“, каза още Атанасов.

Райна Димитрова от Националния таксиметров синдикат заяви, че е представила позицията на водачите. „Днешната среща тук в парламента беше ползотворна, защото получихме доказателство за това, че службите работят. Нашето желание и нашето настояване днес, което е изразено с протеста, който организираме, е да задействаме този процес, така че максимално бързо да бъде прекратена тази порочна практика“, допълни Димитрова.

Браншовите организации призоваха да не се използва нерегламентираното приложение за превози в интернет, защото то не е сигурно.

„Процесът по спиране на приложението за нерегламентиран таксиметров превоз не може да завърши толкова бързо, но е на финала си“. Това каза председателят на Парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова.

Стоянова обърна внимание на приложение в интернет за нерегламентиран таксиметров превоз. „Проблемът не е само на таксиметровите превозвачи. Проблемът е на клиентите, които ползват този нерегламентиран превоз. Там няма сигурност в качествата на водача, в изправността на колата, застраховки, което всъщност се регламентира през Закона за автомобилните превози“, заяви Стоянова и посочи, че с това приложение браншът се разбива.

По думите й на срещата с представителите на таксиметровите шофьори се е изяснило, че практически законов проблем няма. „Няма как чрез поредна промяна на закона да решим този проблем. Изясни се, че проблемът е в това да се съберат достатъчно законодателства, за да може КЗК да вземе решение за прекратяване на тази дейност“, допълни тя.

„Изясни се, че още от май миналата година Министерството на транспорта и автомобилната администрация са предприели действия в тази посока и работят съвместно с НАП, прокуратурата, с автомобилна инспекция, но е въпрос на време да се съберат достатъчно доказателства, така че това решение да издържи в съда и да има реално своите последици. Доказателствата се събират трудно, те трябва да се събират през заявки през това приложение. Собственикът на този сайт е офшорна компания, чиито сървъри не се намират в България. Това е процес, който не може да завърши толкова бързо, но е на финала си“, каза Стоянова.

 

 

Източник: novini.bg