Изненада: Турция и Гърция стоплят отношенията

Атина признава правата на турската държава за природните ресурси в Източното Средиземноморие и държи на членството й в ЕС

Турция също има права над природните ресурси в Източното Средиземноморие, заяви на пресконференция в Анталия гостуващият гръцки външен министър Йоргос Катругалос. Той се срещна с турския си колега Мевлют Чавушоглу, съобщава Анадолската агенция.

„Кипър притежава изключителна икономическа зона и жителите на острова имат правото да разработват крайбрежните находища. Всъответствие с международното морско право определени права притежава и Турция, и ние признаваме това“, каза Катругалос. Той отбеляза, че всички проблеми в региона следва да бъдат урегулирани съгласно изискванията на международното право. Според него е повече от невъзможно да се игнорират интересите на страната, която има толкова широка брегова линия в Средиземно море, а и никой не повдигал въпроса за изолирането на Турция.

„Гърция полага усилия за снижаване на напрежението в региона. Без участието на Анкара не може да се реализира нито един проект в Източното Средиземноморие“, подчерта гръцкият първи дипломат. Чавушоглу посочи същото: без участието на Анкара в Източното Средиземноморие и край бреговете на Кипър не може да се реализира нито един проект по разработката на находищата. Той съобщи, че турските компании в момента провеждат сеизмологични проучвания в морските зони, за които е получен лиценз от властите в Турската севернокипърска република и в близко време ще се пристъпи към сондажни работи.

В коментар за перспективите на урегулиране на кипърския конфликт Чавушоглу отбеляза, че преговорите по този въпрос трябва да бъдат с целенасочен характер. Според него турската страна не спира усилията си за възобновяването на преговорите за Кипър, а стъпките в тази посока се предприемат на неофициално равнище. „Ние се стремим да определим дневния ред и да обозначим рамките на преговорния процес. Не може и дума да става за възобновяване на диалога от етапа, който имаше място в хода на международната конференция на ООН за Кипър в швейцарския Кран-Монтана. Анкара има конструктивна позиция“, подчерта ръководителят на турската дипломация.

„Диалог само заради диалога е недопустим. Важно е да се определят рамките на преговорния процес. Турция настоява за мирно споразумение, удовлетворяващо интересите на двете общности на острова“, допълни Чавушоглу. Той акцентира и на доклада на Европейския парламент, който призова за прекратяване на преговорите за членството на Турция в ЕС. „За съжаление в Европарламента расте броят на радикално настроените политици с десни възгледи. Техните действия допринесоха за отдалечаването на Европарламента от европейските ценности. Европарламентът престана да бъде платформа за защита на общите ценности на Европа“, коментира турският външен министър.

Катругалос също изрази несъгласие с доклада на Европарламента и припомни, че решенията на тази институция носят само препоръчителен характер. Той каза, че гръцките евродепутати са гласували против приемането на доклада. „Позицията на делегацията на Гърция в Европарламента демонстрира желанието на Атина за запазването на диалога за евроинтеграцията на Турция. Това отговаря на интересите не само на турския народ и Европа, но и пряко на Гърция. Превръщането на Турция в противник на Европа е недопустимо. Вратите на ЕС трябва да бъдат отворени за Турция при условията на уважение и зачитане на европейското законодателство, демокрацията и правата на човека. Атина ще повтаря това на всички равнища“, заяви гръцкият външен министър. Той подчерта, че Гърция и Турция трябва да забравят противоречията и да оставят в миналото сложния период на взаимоотношенията и заедно да вървят напред.

Чавушоглу изрази надежда, че Атина ще предаде на Анкара 8-те турски военни, които избягаха от страната след провала на опита за преврат от 15 юли 2016 г. „Като страна, която преди време понесе големи щети от действията на превратаджиите, Гърция е длъжна да върне на Турция последователите на терористичната организация на Фетхуллах Гюлен, но за съжаление това не се случи. А и в Атина, и в Анкара прекрасно знаят, че всички тези лица взеха участие в опита за военен преврат в Турция. В същата онази нощ те избягаха в Гърция с хеликоптер“, посочи Чавушоглу.

 

 

Източник: offnews.bg