4 джамии бяха нападнати в централния английски град Бирмингам за една нощ, съобщи „Анадолa“.

По думите на вътрешния британски секретар последният ислямофобски вандализъм е обезпокояващ заради броя на джамиите. Саид Джавид обясни, че полицията на Уест Мидландс разследва инцидентите. По думите му трябвало да стане ясно, че омразното поведение няма абсолютно никакво място в обществото и никога няма да бъде прието.

По-рано става ясно, че полицията в Бирмингам е уведомена в ранните часове в четвъртък за един човек, който разбива прозорците на джамия с чук, но когато полицаите пристигнали на мястото, предполагаемият извършител не бил намерен.

Дейв Томпсън, шеф на полицията в Уест Мидландс, подчертава, че след трагичните събития в Крайстчърч, Нова Зеландия, се работи за успокоение и подкрепа на джамиите, църквите и молитвените места.

Малко след първата атака полицията е била уведомена за подобни нападения на различни места в града и те са изпратили патрули в райони с джамии и голямо мюсюлманско присъствие.

„Блоковете за борба с тероризма работят за намиране на извършителя и мотива за атаката“, заяви Томпсън. Полицията също призова общността да се обедини срещу такива атаки и да не позволява на никого да всява страх и раздори. Бирмингам е вторият по големина град във Великобритания и включва най-големите мюсюлмански, сикхски и будистки общности на Великобритания извън Лондон. През 2018 г. е имало над 1200 съобщения за ислямофобски атаки, което е с 26% увеличение от предходната година. Припомняме, че миналата седмица над 50 души бяха убити и още толкова бяха ранени при нападение в две джамии в Нова Зеландия.

 

 

Източник: news.bg