Медицинските сестри отново протестират

Медицински сестри носят плакат преди старта на протеста им в София. Снимка: Гергана Хрисчева
  • Мая Илиева: Ако медицински работници напускат системата, това ще доведе до закриване на болници

 

Протестиращите медицински работници блокираха столичния бул. “Мария Луиза” в двете посоки, след като над час протестираха пред Министерството на здравеопазването с искане за по-добро заплащане и условия на труд. Над 300 души са се събрали пред здравното ведомство и заплашват с ефективни стачни действия.

Медицински сестри, физиотерапевти и рехабилитатори са за втори път пред Министерството на здравеопазването с искане за стартова работна заплата от две минимални работни заплати. Пред „Хоризонт“ медицинската сестра от столицата Таня Николчева заяви: „Основните искания остават същите, тъй като към момента не е изпълнено нито едно. Единствено на първата среща министърът обеща да ни представи анализ за заплатите на специалистите по здравни грижи. Което направи като статистика. Това не ни удовлетворява, така че протестите ще продължат“.

Вчера министърът на здравеопазването и протестиращите се разбраха до няколко седмици да изработят методика за формиране на работните заплати. Заради това обаче, че министърът, по думите им, не е спазил обещанието за увеличаване на работните заплати, протестиращите отново са пред ведомството.

Протестиращите се разграничиха от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, които обаче заявиха, че подкрепят исканията им като справедливи.

Близо 100 медицински сестри със знамена и плакати протестираха на площада пред сградата на община Бургас. Те поискаха по-високи заплати и по-добри условия на труд.

„650 лв. е основната заплата в МБАЛ-Бургас. Искаме достойна заплата от поне 950 лв. …Само отговорности и задължения, а накрая жълти стотинки“, заявиха протестиращите медицински сестри.

С искане за по-високи заплати и по-добри условия на труд излязоха на пореден протест здравните работници и от Добрич. Събралите се лекари, лаборанти и медицински сестри пред сградата на община Добрич изразиха недоволството си от лошото разпределение на парите в сектор здравеопазване и от недостойното отношение към тях.

Между 20 и 30 медицински сестри от Многопрофилната болница в Добрич вече са подали заявленията си за напускане, споделиха протестиращи, сред които имаше и много лекари, дошли да подкрепят исканията на колегите си.

Протестиращите сестри са категорични, че ще продължат да настояват за по-високо заплащане.

Във Видин протестът на медицинските специалисти е в центъра на града, за да могат и граждани да се присъединят, каза Диана Богомолова – председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи:

“Пациентите трябва да разберат, че това не е само наша борба. Това е борба за оцеляването на болницата в този град. За тяхно добро и за тяхно обслужване. За да могат те да получат качествени грижи, ние трябва да получим достойно заплащане, такова, че да ни позволява да работим на едно място“.

Заради ниското заплащане медицински сестри са принудени да работят по на няколко места или напускат региона. „Липсата на здравни специалисти ще се усеща много и тепърва ще се задълбочава“, каза Богомилова. Ако условията на труд не се променят заради липса на персонал, скоро градът може да остане и без болница – обявиха професионалистите по здравни грижи.

В Пазарджик над 100 медицински сестри се събраха на протест пред сградата на общината. Те бяха категорични, че въпреки големия натиск върху тях протестните действия ще продължат.

Близо 100 медицински сестри, лаборанти и рехабилитатори протестираха пред паметника „Майка България” във Велико Търново: „Искаме достойно заплащане като на хора, които с единия крак са в гроба, а с другия крак са в затвора. Цяла България протестира, те с другата ръка смъкват пътеките на реанимация, това ако не е нахалство. Липсата на кадри много тежи, защото работата не става по-малко. Парите са едно на ръка, отношението на пациент, на лекар, пълна каша е. Разбираме пациентите защо са нервни, защото и ние сме нервни, а ние сме нервни, защото изнемогваме“, заявиха протестиращите. “Хората все повече и повече се решават да протестират. След този протест предстоят ефективни стачки – с един час прекъсване на работа, час и половина, два. В близките дни!”, каза координаторът Димитрия Димитрова.

Очакваше се в 13,30 часа медицински сестри, фелдшери и лаборанти от Областната болница в Габрово също да излязат пред здравното заведение, за да поискат за пореден път достойно заплащане и условия на труд.

В предаването “12+3” на програма “Хоризонт” Мая Илиева, организатор на протеста, коментира, че в заплащането на медицинските сестри има голяма ножица, като уточни, че най-високи са възнагражденията в кардиологичния сектор и въпреки това кандидати за там няма.

Илиева беше категорична, че ако медицински работници напускат системата, това ще доведе до закриване на болници и до колапс в здравеопазването. По думите й не само заплатите в бранша са проблем, а и заплащането на нощния и извънредния труд, както и стресът и напрежението.

 

 

 

Източник: bnr.bg