Румен Радев в Кюстендил: Красотата на хората, вкусът на черешите, богатата палитра на природата са отредили особено място на Кюстендил в сърцата на всички българи

Официалните гости на празника
  • С молебен за здраве и традиционния ритуал по предаването на символите на града стотици посрещнаха Първа пролет на площад “Велбъжд”

 

Празникът „Кюстендилска пролет”, на който тази година специален гост беше президентът на Република България Румен Радев, започна по традиция с молебен за здраве, отслужен от Белоградчишкия епископ Поликарп. Стотици кюстендилци и гости на града под Хисарлъка изпълниха площад “Велбъжд” и станаха свидетели на традиционния ритуал по предаването на символите на града.

Белоградчишкият епископ Поликарп отслужи молебен за здраве.

Девойка “Кюстендилска пролет 2019″ Снежанка Пенова и нейните подгласнички Виктория Тишанска и Рафиела Николова приеха символите на града – минералната вода, плодовете и хляба, от Девойка „Кюстендилска пролет 2018” Милица Стойчева и нейните подгласнички Ивана Митрева и Виктория Стоичкова.

“Честит празник! С настъпването на пролетта се отбелязва едно ново начало. Пожелавам ви много здраве, много щастие и повече усмивки”, с тези думи Девойка Кюстендилска пролет 2019 Снежанка Пенова се обърна към присъстващите.

Кметът Петър Паунов поздрави своите съграждани и отбеляза, че за 53-ти път Кюстендил изпраща поздрав към света.

Президентът Румен Радев беше приет от кмета Петър Паунов.

Преди началото на празника президентът на Република България Румен Радев бе посрещнат пред входа на общината от кмета Петър Паунов и председателя на Общинския съвет Михаела Крумова. Момичетата на пролетта поднесоха на президента и останалите гости в общината по едно пролетно цвете за здраве и благоденствие!

Гости на празника бяха националният омбудсман Мая Манолова, областният управител Виктор Янев, депутатите Кирил Калфин и Валери Жаблянов, представители на Светия синод на БПЦ.

“За мен е радост и привилегия да споделя с вас този красив и обичан от всички ни празник – „Кюстендилска пролет”. Да бъда свидетел на предаването на символите на Кюстендил, които олицетворяват красотата и богатството на града. Вярвам, че неслучайно градът на Майстора е избрал именно възкръсването на природата за свой празник. В днешните чествания си дават среща красотата и младостта, почитта към древните обичаи и традиции, към народния календар, надеждата за плодородие и чисто човешкият стремеж към обновление.

Девойки “Кюстендилска пролет”

Днешният Кюстендил е резултат от дълбоки културни наслагвания, на множество исторически пластове от най-дълбока древност. Дълбоките корени на региона и днешното многообразие превръщат града в една от емблемите на България. Красотата на хората, вкусът на черешите, богатата палитра на природата са отредили особено място на Кюстендил в сърцата на всички българи. Не се съмнявам, че празникът „Кюстендилска пролет” е една от запазените марки на града. Убеден съм, че с всяка следваща година този уникален празник ще събира все повече приятели от всички краища на България, за да съпреживеят с вас невероятната атмосфера и да дишат от животворната енергия на Кюстендил. Нека дългоочакваната среща с настъпващата пролет ви донесе здраве и много нови надежди. Честит празник!”, каза в приветствието си към жителите и гостите на Кюстендил президентът на Република България Румен Радев.

От площад „Велбъжд“ за празничното настроение на кюстендилци и гостите на града съществено допринесоха  народният певец Иван Дяков, емблематичният глас на българската музика Тони Димитрова и танцови състави от Кюстендил.

На новоизградената сцена, част от късноантичната и средновековна крепост, своите песни изпя носителката на 5 награди от „Пирин фолк” – Сандански за 2018 г. Цвети Веселинова и местни танцови състави, а в програмата участие взеха и шестте девойки, носещи красота и пролет.