Над 500 експоната от 18.-19. век предлага изложбата „Багри от долините на Струма и Места“

Валентин Дебочички, Веска Спасова и директорите на музеите в Банско, Перник, Гоце Делчев и Брезник
  • Изложбата ще бъде в Кюстендил до края на месец ноември

 

Съвместната изложба „Багри от долините на Струма и Места“, която събира експонати на 5 музея, беше открита официално в Кюстендил. Експозицията показва традиционни облекла и накити, но са включени и други интересни предмети от фондовете на 5 музея в Югозападна България – Брезник, Перник, Кюстендил, Банско и Гоце Делчев. Повод за домакинството е празникът “Кюстендилска пролет”.

В такъв мащаб етнографията на Югозападния район – Перник, Брезник, Дупница, Сапарева баня, Кюстендил и Пиянечко, Банско и Гоце Делчев, се показва за първи път.

Булчинска носия, беневреци, ментета, кърпи, накити – какво ли не! Залата се оказа тясна да събере такова богатство – вековни носии с непреходна стойност.

Изложбата е подредена в зала “Стримон” в Регионален исторически музей-Кюстендил и е представена чрез над 500 експоната. Официални гости на откриването на „Багри от долините на Струма и Места“ бяха зам.-кметовете на община Кюстендил Росица Плачкова и Светослав Василев, директорите на Регионален исторически музей-Перник, Общински исторически музей-Гоце Делчев, Музеен комплекс-Банско, Общински исторически музей- Брезник, както и домакинът – Регионален исторически музей- Кюстендил. Директорът Валентин Дебочички приветства десетките кюстендилци, които изпълниха залата, като благодари на всички за тази прекрасна идея, чийто автор е директорът на музея в Брезник Емилия Велинова.

Богатите народни носии от Граовско, Кюстендилско, Пиянечко, Македонско – от Банско и Гоцеделчевско

Етнологът от РИМ-Кюстендил ас. Веска Спасова запозна присъстващите с голяма част от подредените експонати, тяхната история, предназначение и регион.

“По случай “Кюстендилска пролет” в зала “Стримон” се подреди една наистина пъстра изложба, която има съчетание от колорит, безпогрешна естетика и хармония. Това е така, тъй като всеки посетител може на едно място да види традиционни народни носии от няколко региона, тъкани, предмети от бита на българина. Самата изложба е резултат от работата на колегите. Сама по себе си изложбата не може да изчерпа това богатство и спицифика на българската народна носия. В изложбата могат да се видят двата типа основно женско облекло по долината на Струма и Места – саята и сукманът. От Граовския регион тук има литаци от края на 19. век, които изместват сукмана от Трънско. Изложени са белодрешният (18. в.) и чернодрешният костюм, ямурлукът, който е с тракийски произход, така нареченото трънско менте с красива орнаментика, сапаревобанският бръчник.

По облеклото може да се определи дали жената е сгодена, или свободна, такъв е невестинският костюм с червеното було и многото накити. Много интересни са носиите от Гоцеделчевско със саята, която още се нарича кафтан. По-късно се появява фустанелата, шамиите, които са характерни за Банско, и аладжата, която е разтворена по цялата дължина. От турски „аладжа” означава „пъстър”. Център към облеклото също е пескутник. В Гоце Делчев има носии от преселници от Драмско. Банско показва много интересна празнична носия на млада невеста от края на 19. век. Изложена е бусинската керамика, неврокопските чанове и тюмбелеци от Възраждането, накити и над 500 експоната. Всичко това е съчетание от колорит, от форми, от орнаменти, от състав на елементи, събрани на едно”, каза Веска Спасова и допълни, че изложбата „Багри от долините на Струма и Места“ ще бъде в Кюстендил до края на месец ноември.

„Общински исторически музей-Брезник е един от новите музеи в страната. От 2014 г функционира като такъв, а преди това беше

музейна сбирка и има 60-годишна история. Така че нашият фонд е богат както с етнография, така и с Възраждане, нова и най-нова история и малко археология. Идеята за съвместната изложба „Багри от долините на Струма и Места“ ни дойде по време на честването на 60 години организирано музейно дело в Брезник. Целта ни е да покажем красотата на дадения регион в тъканите, в облеклото, приликата и разликата, за да може младите хора на едно място да могат да се запознаят с няколко региона чрез облеклата и накитите. Смятам, че изложбата ще бъде привлекателна и за учениците. Общински исторически музей-Брезник показва тук женски и мъжки облекла, разбира се, керамика и накити и единствената каица (б.р. малка везена шапчица). Нашият регион всъщност има две – едната е в Пернишкия музей, другата е при нас. В Кюстендил е втората спирка на изложбата, като първата бе в Брезник. Освен в Югозапада да бъде показана, идеята на мен и колегите ми е това да стане мобилна изложба и други музеи от страната да бъдат нейни домакини, което за нас ще бъде признание и гордост”, сподели директорът на музея в Брезник Емилия Велинова.