Скандал! На вниманието на гл. прокурор и министъра на вътрешните работи! Районният съд в Дупница отстрани от длъжност двама полицаи, пребили млад мъж в Бобошево

Борислав Динев ( вляво) и Елиан Стамболийски (вдясно)
  • 50 колеги на Стефан Попов и Валери Сотиров напуснаха работа, за да бранят обвиняемите

 

Двама дупнишки полицаи загубиха работата си, след като преди близо година пребили млад мъж от Бобошево. Стефан Борисов Попов и Валери Йорданов Сотиров от участъка на РУ-Дупница в Бобошево бяха изправени пред Районния съд в Дупница в четвъртък (21 март) .

Камелия Стефанова

Съдийският състав ги отстрани от длъжност заради жестокия побой над задържания от тях Слави Йорданов Бачев. Потърпевшият е бил с двустранно счупена челюст и избит зъб, както и с множество телесни повреди – охлузвания и кръвонасядания. Скандалната информация стана ясна при гледането на заведеното срещу двамата дело. Съдия Людмила Панайотова излезе с определение за отстраняване от длъжност за нанесен побой над задържан до приключване на наказателното производство.  Освен че остават без работа, вече бившите полицейски служители са изправени и пред угрозата да бъдат ефективно осъдени. Грози ги затвор от 2 до 8 години.

Емил Павлов

Екшънът се разиграл през нощта на 11 август миналата година. 25-годишният Стефан Попов и колегата му Валери Сотиров били дежурни като автопатрул в Бобошево, когато на няколко метра пред полицейската кола Слави Бачев пресякъл улицата на пешеходна пътека и влязъл в намиращ  наблизо ресторант. Там го чакали  приятели. Слави  не е криминално проявен, но по някаква причина вероятно е бил следен от униформените.

Людмила Панайотова

Полицаите слезли от патрулката, отишли в заведението и поискали Бачев да им представи за проверка личната си карта. При отговора, че няма документи, полицейските служители извикали младия човек да излезе пред заведението. Уплашен, той избягал и се укрил в коритото на реката, като скочил от 3-4 метра. Полицаите обаче го хващат, прибират го в колата и го докарват в полицейското управление в Дупница. През цялото време по пътя го бият. Продължават с боя и в двора на полицията в Дупница. Там арестантът, който е бил с извити на гърба и закопчани с белезници ръце, е удрян с юмруци по тялото и главата. В един момент Слави пада на земята и за капак Стефан Попов ритнал задържания в лицето и счупил двустранно долната му челюст и му избил един зъб.

„Момчето е обезобразено. Съсипано е от бой. В продължение на 1 час са го били в двора на полицията. Въпреки нанесената му средна телесна повреда, за която има експертиза, Слави е задържан, за 24 часа. В ареста стои цяла нощ, със счупена челюст. Сутринта го пускат. С болки, отива на преглед, като лекарят му казва, че не може да го приеме, тъй като има фрактура на челюстта и избит зъб. Обяснява му, че в Дупница не могат да го излекуват. Принуди се да търси помощ  в София, заедно със свои приятели. Беше приет във ВМА, след това в Александровска болница. Претърпя операции на челюстта. За да не бъде притискан от полицаите, след като се пооправи, замина за Англия, там е и в момента”, разказаха близки на момчето. Потърпевшият е подал жалба в Окръжната прокуратура в Кюстендил, която е препратена в държавното обвинение в Дупница. Въз основа на експертиза, от която става ясно за множеството хематоми, наранявания, травми по цялото тяло и фрактура на челюстта, както и избиване на зъб, полицаите са привлечени като обвиняеми.

Оказва се, че  и двамата превишили правата си полицаи не са случайни хора. Единият от тях – Стефан Попов е внук на известен местен бизнесмен, спонсор на полицията и бивш президент на Футболен клуб „Марек”  – Стефан Попов. Другият -Валери Сотиров е син на бивш шеф на следствения арест в Дупница -Йордан Сотиров.

Явно неслучайно през цялото време – вече повече от 8 месеца, случаят се потулва. Едва днес, след наше настояване и писмено поставени въпроси, от Районната прокуратура в Дупница дадоха частичен отговор. „По искане на Районна прокуратура – Дупница, двама полицаи са отстранени от длъжност за нанесен побой на задържан. Днес, 21.03.2019 г., съдът е уважил направеното от прокурор в Районна прокуратура – Дупница, искане за вземане на мярка за процесуална принуда за отстраняване от длъжност на С.П. и В.С. Двамата обвиняеми са били служители – полицаи в участък Бобошево към РУ- гр. Дупница при ОДМВР – Кюстендил. П. и С. са били привлечени към наказателна отговорност за извършено от тях престъпление по 131, ал. 1 т. 2, пр. 3-то в сл. на чл. 130, ал. 1, вр. с чл. 20, ал. 2 от НК. През м. август на 2018 г., в РУ на МВР -гр. Дупница, в съучастие, в качеството им на полицейски орган, при изпълнение на службата си нанесли побой на задържания в полицейското управление С. Б. На пострадалия били причинени множество леки телесни повреди, изразяващи се в охлузвания и кръвонасядания. Обвиняемият П. е привлечен и за това, че освен тези травми, чрез нанасяне на ритник в главата на Б., му причинил и средна телесна повреда, изразяваща се в счупване на долна челюст Определението подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Кюстендил”. Това е записано в прессъобщението, което ни бе изпратено, след като настояхме да ни бъде предоставена информация пред говорителя на прокуратурата Емил Павлов, ръководителя на държавното обвинение в Дупница  Даниела Гюрова и ръководителя на Окръжната прокуратура в Кюстендил Камелия Стефанова.

За скандала знаят и ръководствата на РУ в Дупница и ОД МВР- Кюстендил, научихме от източници от полицията, настояли за анонимност. Въпреки това не е образувана дисциплинарна проверка. „Скандално е при привличане на двамата полицаи в качеството им на обвиняеми да няма дисциплинарна проверка”, категорични са юристи. Още по-обезпокоително е, че от полицията не само, че не предприемат нищо, но и се опитват да защитят колегите си, изправени пред съда.

„Днес 50 полицаи и разследващи, предвождани от началника на управлението Борислав Динев и началника на разследващите полицаи Янита Тахтаджийска, бяха дошли пред съдебната зала, за да защитават двамата си колеги, престъпили закона. Парадоксално е призваните да разследват престъпленията редови и разследващи полицаи  да подкрепят извършилите престъпление служители! Оставаше да дойде и Веско Маринов и да изпее „Родната милиция ни пази”! Песен, възпяваща „невижданата храброст” на полицейските служители! Този град е обречен! Полицаи  да пребият и осакатяг едно вързано момче! Вместо да гонят престъпниците, са дошли да защитават колегите си, извършили тежки престъпления! Това е скандално! Първо, че е незаконно. Вместо да са на работа, са на митинг. Нахлуха в съдебната зала. След като съдийката прочете определението, излязоха като посрани”, коментираха по коридорите на съда.

„Вяра” се обърна с въпроси и към директора на ОД МВР в Кюстендил комисар Елиан Стамболийски и говорителя на дирекцията Катя Табачка. Попитахме: „ОД МВР -гр. Кюстендил, разполага ли с информация за инцидента и заведеното досъдебно производство срещу полицаите Попов и Сотиров? При какви обстоятелства е извършен побоят над арестувания младеж? Нарушени ли са правата на задържания и предприети ли са някакви мерки от дирекцията на полицията по отношение на двамата полицаи? За какво е бил извършен въпросният арест?”

„Нямам информация по случая. Ще проуча и в петък ще предоставя информация”, каза по телефона Катя Табачка, с молба да зададем въпросите в писмен вид.

Продължаваме да питаме: Знае ли ръководстното на полицията за поведението на полицейските служители? Регламентирано ли е тяхното напускане на работа и участие в митинг в подкрепа на обвиняеми полицаи? Какво са предприели в  ОД МВР, за да предотвратят това глупаво поведение? Кой им даде съвет да защитават подсъдими полицаи? Кой хвърля полицията срещу гражданите, а не срещу престъпниците? Допустимо ли е такова поведение в защита на агресивни полицаи?

Любопитна подробност е, че никой дупнишки адвокат не се ангажирал да защитава Слави Бачев. Защитник на пребитото момче е столичен адвокат, а наблюдаващ прокурор Ивайло Василев.