Туристите в дружество „Ибър” избраха Елисавета Сестримска за председател

 

Отчетно-изборно събрание проведоха членовете на 117-годишното туристическо дружество “Ибър” в Долна баня.

Отчет за дейността и проявите на долнобанските туристи през миналата година направи председателката на Управителния съвет Елена Сухарева, а отчет на Инспектората – неговата председателка Боряна Троянска.

Добра и успешна туристическа година отчетоха на своя годишен форум планинарите от рилския град. В неговата работа взе участие и кметът Владимир Джамбазов. Отново бе обсъждан въпросът за приемствеността на младите туристи от по-възрастните, въвличането на повече ученици в редовете на дружеството, както и увеличаването на членския състав.

Присъстващите членове направиха промени в Устава на организацията, като новият Управителен съвет вече да се състои от седем души, а бройката на Инспектората да си остане от трима членове. В новия Управителен съвет бяха избрани: досегашната председателка Елена Сухарева, инж. Светла Стоименова, доктор Весела Узунова, Елисавета Сестримска, Николай Божилов, Методи Троянски и Валя Апостолова. В новия контролен орган – Инспектората на дружеството, членовете гласуваха доверие на досегашната председателка Боряна Троянска, както и на Мария Стоянова и Нина Кьосева.

Членовете на Управителния съвет единодушно са гласували доверие на Елисавета Сестримска за председател, която е и общински съветник. Боряна Троянска остава председател на Инспектората.

Долнобанската планинарска организация е първото селско дружество в България, основано на 18 април 1902 г. То е  наследник на създадения клон на “Ибърски турист” към Българското туристическо дружество – София. Долнобанските туристи са първите пионери на организирания планинарски туризъм в Софийско.