Над 5 млн. души поискаха с петиция отмяна на Brexit

Петицията с искане за отмяна на Brexit и запазването на членството на Обединеното кралство в Европейския съюз късно в неделя надхвърли 5 милиона събрани подписа. Тази петиция получи най-широка подкрепа от всички допитвания, публикувани някога на уебсайта на британския парламент, предаде TACC, цитирана от агенция “Фокус”.

Преди това рекордът за популярност бе в петицията за провеждане на повторeн референдум за Brexit, която събра 4 милиона и 150 хиляди подписа през 2016 година.
“Правителството многократно е заявявало, че оттеглянето от ЕС е “волята на народа”. Трябва да сложим край на това начинание, като демонстрираме силата на обществената подкрепа за идеята да останем в ЕС. Референдумът може да не се проведе, затова гласувайте сега”, се казва в петицията.

Припомняме, че събирането на подписи за петицията започна на 20 февруари. До 18 март тя събра 10 хиляди подписа, до 20 март броят им надхвърли 100 хиляди, а на следващия ден над 2 милиона души бяха положили подписите си. Според действащата във Великобритания процедура всяка петиция, която е събрала повече от 10 хиляди подписа, изисква официален отговор на правителството, а след достигане на 100 хиляди подписа тя трябва да се разгледа в парламента.

В същото време няма гаранция, че исканията на поддръжниците на петицията ще бъдат удовлетворени. Правителството на Обединеното кралство и неговият ръководител Тереза Мей категорично се противопоставят на оттеглянето на известие за намерението на Великобритания да напусне ЕС, което Лондон изпрати в Брюксел на 29 март 2017 г., позовавайки се на член 50 от Договора от Лисабон за Европейския съюз.

 

actualno.com