Бившият управител на общинската болница в Дупница привлечен като обвиняем за безстопанственост

Росен Тимчев

Бившият управител на общинската болница в Дупница Росен Тимчев е привлечен като обвиняем за безстопанственост, става ясно от докладна записка на зам.-председателя на Общинския съвет Йонко Гергов. Зам.-шефът на местния парламент предлага МБАЛ „Св. Иван Рилски“ ЕООД да бъде конституирана като частен обвинител и граждански ищец пред Районния съд в Дупница по делото срещу Тимчев. На 21 март т.г. прокуристката на лечебното заведение Мария Жайгарова е внесла писмо в деловодството на местния парламент, с което информира общинските съветници за образувано досъдебно производство.

Методи Чимев, Емил Гущеров, Йонко Гергов и Милен Попов

„Бях извикана от следователя с искане дружеството да се конституира като частен обвинител и граждански ищец. Аз от своя страна внесох писмото в Общинския съвет като принципал да вземе решение. Делото е заведено за това, че по времето на управлението на Росен Тимчев от касата на болницата са взети около 30 000 лв. Освен това на името на болницата са издавани кредитни карти, средствата са изхарчени с разходни ордери, без да са отчетени. Продавани са апарати за хемодиализа, като цените са занижени. С експертиза е доказано, че е могло да бъдат продадени с 4000 лв. по-скъпо”, обясни Мария Жайгарова.

Мария Жайгарова

От писмото й става ясно, че досъдебното производство, водено от  ОСлО при ОП в Кюстендил от 2017 г., е приключило. Близо 2 г. досъдебното производство се водеше срещу неизвестен извършител. Сега Росен Тимчев е привлечен като обвиняем в качеството му на длъжностно лице за безстопанственост и неизгодна сделка. При доказване на вината законът предвижда от 2 до 6 г. лишаване от свобода и до 5000 лв. глоба.

Общинските съветници ще разгледат докладната записка на заседанието си в петък, 29 март.