155-има роми започнаха работа за първите 2 месеца на 2019 г.

  • Бюрата по труда в Кюстендил и в Дупница започват обучения на безработни лица

Новите членове към Областния съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси към Областна администрация-Кюстендил представи на заседание областният управител Виктор Янев. Това са началникът на РУО – Кюстендил Мая Стойчева, директорът на РЗИ – д-р Златко Величков, директорът на „Социално подпомагане“ Радостина Васева, председателят на Сдружение „Амала – Приятели“ Юлия Любенова и председателят на читалище „Васил Левски – 1965“ Петър Игов. Доклад за подобряване достъпа на ромите до пазара на труда и повишаване на дела на заетите сред тях представи директор на Регионална служба по заетостта – гр. Благоевград Станислава Поповска. Тя посочи възможностите за осигуряване на заетост, обучение и професионална квалификация на безработните лица от ромски произход. Поповска отчете, че за първите два месеца на 2019 г. около 155 лица от ромската общност са намерили трудова заетост на територията на област Кюстендил. Станислава Поповска отбеляза също, че от миналата седмица двете бюра по труда – в Кюстендил и в Дупница, започват обучения на безработни лица.

Старши експерт към РУО-Кюстендил Маринела Александрова представи презентация за превенцията на отпадането на деца и ученици от ромски произход от училища в област Кюстендил. Бе поставен фокус и върху работата с родители. Тя сподели и добри практики, осъществявани във връзка с Националната стратегия за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства.

Бяха изброени и предстоящите процедури по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ в подкрепа на политиките за образователна инфраструктура. Това са: „Подкрепа за успех“ с общ бюджет 130 000 000 лв., „Активно приобщаване в системата на предучилищното образование“ с бюджет 82 500 000 лв., „Повишаване на капацитета на педагогическите специалисти за работа в мултикултурна среда“ с бюджет 5 000 000 лв., Национална програма „С грижа за всеки ученик“, проект „Нов шанс за успех“ и др.