Звездата от Народния театър Иван Димов на крачка от арест преди премиера в Перник

Изглед от централната градска част. На преден план Минната църква „Св. Иван Рилски“. В дъното сградата на Работническия театър.

Общинският драматичен театър в Перник е създаден през 1919 г. като Работнически театър. На миньорската сцена играят много театрални звезди от миналото.

През 30-те години на миналия век, когато директор на Пернишкия театър е всеотдайният Иван Пуховски, в постановките участват звездите от Народния театър Адриана Будевска, Владимир Трендафилов, Иван Димов.
Много забавни истории има в миналото на Пернишкия театър. В писмен спомен на актрисата Надежда Пуховска-Вакъвчиева, запазен във фонда на театъра в Държавен архив-Перник, се разказва как веднъж във времето преди 9 септември 1944 г. Иван Димов трябвало да бъде в Перник за премиерата на „Калин Орелът”.

Тържество по случай откриването на Дворец на културата – Перник. 10 февр. 1957 г. Снимка: Държавен архив – Перник

В същия ден на дневно представление той играл същата постановка в Народния театър и за да не губи време, тръгнал с кола от София за Перник, без да си сваля грима и да си сменя костюма. На полицейски пост в Княжево го спират и полицаите искат да го арестуват. Като го видели с навуща и поопърпан в театралния му костюм, го помислили за комунист.

Сградата на Работническия театър в Перник. Създаден през 1919 г., 10 години преди Перник да стане град на 26 юни 1929 г. с Указ № 402 на Цар Борис III.

Актьорът се видял в чедо, но случайно преминало такси го спасило. Шофьорът му познал именития артист и с неговата гаранция го пуснали. През това време в Перник го чакали разтревожените му колеги и развълнуваната от закъснението публика. Едва след спектакъла Димов разказал какво го сполетяло.
По спомен, съхраняван в Държавен архив-Перник.