Рила с две нови защитени зони

Министерският съвет взе решение за определяне на две нови защитени зони в Рила – за опазване на дивите птици – Рила буфер и за природните местообитания и дивата флора и фауна – Ниска Рила. С приемането на новите защитени зони в района на Рила България изпълни поетите ангажименти в изпълнение на решение на Съда на ЕС по дело С-97/17, както и на запитвания от страна ГД „Околна среда“ към ЕК по отношение на отстраняване на недостатъчности в мрежата „Натура 2000” по Директивата за местообитанията за видовете кафява мечка и главоч.

Припомняме, че България не бе обявила за специална защитена зона цялото орнитологично важно място, обхващащо Рила планина. Освен това не бе класифицирала най-подходящите по брой и площ територии за опазването на видове птици, конкретно определени съгласно директивата за опазването на дивите птици, поради което не е изпълнила съответните си задължения по тази директива. Това бяха причините Съдът на Европоейския съюз да осъди България през миналата година.
В съобщението на съда в Люксембург от 2018 г. се казва, че Рила е важен регион на обитаване на птици и една от най-значимите територии в Европейския съюз за опазването на около 130 вида гнездящи птици. От европейско природозащитно значение са 41 вида, като един от тях е застрашен в световен мащаб.
Съдът припомня, че през 2016 г. Европейската комисия предяви иск за осъждането на България, тъй като в специалната защитена зона “Рила” са останали незащитени територии.
Съгласно законодателството на ЕС за опазването на дивите птици държавите членки са длъжни да определят специални защитени зони за опазване на застрашените от изчезване видове, на уязвимите към промените в местообитанията им птици или на птиците, считани за редки или нуждаещи се от специална грижа.
През 2016 г., когато ЕК заведе делото срещу България в Люксембург, страната ни е класифицирала правилно 72% от зоната като специална защитена зона. По този начин обаче не са обхванати важни части от местообитанията на 17 застрашени вида птици. Така се застрашават видове като пернатоногата кукумявка и врабчовата кукумявка, както и белогърбият кълвач, трипръстият кълвач, лещарката и черният кълвач, обясниха тогава от комисията.