Дупничани одобряват края на „смяната на стрелките”

Валентин Николов
  • Най-добре ще бъде зимното часово време да остане за постоянно, смятат трима от жителите на града

Дупничани са доволни от решението на Европейския парламент за прекратяване на смяната на сезонното часово време. Както е известно, ЕП предлага смените да престанат от март 2021 г. за държавите в ЕС, които изберат да запазят постоянно „лятно” часово време. Страните, които предпочитат астрономическото (зимното), пък трябва да прекратят промените от октомври същата година.
„Не съм съгласен със смяната на часовото време и се радвам, че това ще бъде прекратено.

Славка

Според мен най-нормалното време е това, което беше досега, т.нар. „зимно”. Ще дам един пример. Ако искаш да удължиш едно одеяло и отрежеш от горния му край, а след това го наставиш на долния му край, одеялото ще стане ли по-дълго? Това е същото. Денят няма да бъде нито по-дълъг, нито по-къс, след като тръгваш с един час по-късно на работа. Смяната на времето е и много вредна за здравето на хората. И това не е само мое мнение, а и на медицински специалисти.

Павел

Не съм съгласен и че лятното време е по-добро за бизнеса. Бизнеса, който го имаше преди като промишленост, вече го няма. Сега има и държавен, и частен бизнес, но не е това, което беше. В момента има безработица, всеки се оплаква и часовото време няма значение”, беше категоричен дупничанинът Валентин Николов.
Неговата съгражданка Славка също е на мнение, че България трябва да остане на зимното часово време за постоянно.
„Винаги, когато сменят времето, е много неприятно. Чух, че след няколко години практиката със смяната на времето ще бъде прекратена, което е много добре. Аз искам да остане зимното време. Пенсионерка съм, не бързам за работа и нищо не ме гони. Като се смени времето обаче, не ми е приятно и комфортно. Сега например филмът, който гледам, започва в пет часа, а после ще започва по друго време и ще трябва да бързам. Говоря си с познати и те също изразяват своето недоволство, че след няколко дни времето пак ще се смени”, каза пенсионерката.
Подобна бе и констатацията на Павел от Дупница, който подобно на останалите анкетирани се надява зимното време да бъде установено в страната ни.
„Много би било хубаво, ако вече не ни се налага да местим часовника. Преди години си бяхме постоянно на времето, което сега наричаме зимно. Всички сме свикнали с него и дано да решат именно това време да се наложи за постоянно. А сега, като сменят времето, и човек се поболее. Хората стават за работа по тъмно и хич не е приятно, чувстват се като болни след смяната”, заяви Павел.