Мария Габриел води листата на ГЕРБ за евроизборите

Борисов: Не сме идеални, но по-добри все още няма

 

ГЕРБ представи листата си с кандидати за Европейския парламент на изборите, които в България ще се проведат на 26 май. По споразумение със СДС шестото място е за Александър Йорданов, който е представител на синята партия. На последното място е главният секретар на СДС Илия Лазаров.

Първите осем:

  1. Мария Габриел
  2. Андрей Ковачев
  3. Андрей Новаков
  4. Ева Майдел
  5. Асим Адемов
  6. Александър Йорданов
  7. Лиляна Павлова
  8. Емил Радев

Мария Габриел е еврокомисар по цифровизацията, а останалите от второ до пето място и в момента са евродепутати от ГЕРБ.

Шестото и седемнайсетото място в листата получи СДС, след като се сключи споразумение между ГЕРБ и СДС с основни параметри – приемане на България в Шенген и работа против Европа на две скорости.

Томислав Дончев напълно отрече твърденията за разделения в партията и нарече травматична проекция да приписваш на другия собствените си проблеми. Вицепремиерът обясни, че победата на изборите е важна, но са важни и принципите и отстояване на позициите.

“Едно е сигурно към края на днешната среща, ако не друг, господин Цветанов ще викне победа. Победата, разбира се, е важна. Тя почти е най-важната. Само че целта на победата не е да смачкаш другия. Ние имаме нужда от победа, която е триумф на нашите ценности и идеи и затова ние нямаме нужда от тарани, клинове, остриета, разбивачи и така нататък. Само че в стремежа към победата не бива да губиш себе си, да забравяш това, което си обещал, защото може да се случи накрая, дори да победиш. Ще се окаже, че е победил някой друг, защото вече не си ти. Моля, не забравяйте, че след 26-и следва 27-и”, каза Дончев.

Днес младежите на ГЕРБ отново запазиха първото място пред ЦИК, за да регистрират първи листата на ГЕРБ и СДС за предстоящия евровот.

След 8-ото място в листата следват:

  1. Ивелина Василева
  2. Валин Захариев
  3. Иво Ралчовски
  4. Младен Шишков
  5. Николай Тиков
  6. Камен Костов
  7. Йоана Йончева-Фильова
  8. Жечо Станков
  9. Илия Лазаров

Мария Габриел призова останалите водачи на евролисти за преодоляване на политическата конфронтация. Габриел настоя по време на предстоящата кампания да се определят брой теми, които България ще защитава в Европа:

“Дали това ще бъде Шенген, двойният стандарт при храните, Западните Балкани, Дунавската стратегия, цифровите умения и образование, киберсигурността. Листът е отворен, нека всички заедно го допълним, за да не позволяваме на други да вземат решенията вместо нас, за да изпратим силен сигнал и на национално, и на европейско ниво. България е зеницата на очите ни в Европа и тя трябва да бъде пазена всеки момент. Нека го направим по време на следващата кампания”.

Лидерът на ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов каза, че скандалът с апартаментите “е ударил лошо ГЕРБ и партията е понесла шамара”. Борисов предупреди, че предстои компроматна кампания, в която темите на Европа ще бъдат изместени:

“За хората от БСП апартаментите и ниските цени са никакъв проблем. Те са свикнали да живеят президентски в държавни жилища от 9 септември до ден днешен. И никой не им ги взе. Аз нямам съмнения, че тази листа е по-добра от всяка една. Удариха ни лошо, заслужено си понесохме шамара. Искам от тука да излезем силни, обединени с ясното съзнание, че сме длъжни, както казаха колегите от СДС, да не допуснем тези ретроградни сили. И ще видите, че съм бил прав. Успех на всички – с ум, с разум, толерантност и аз няма да завършвам колко евродепутати трябва да имаме, а истински бих помолил българите да гласуват за нас. Не ми се иска да казвам, че сме идеални, но по-добри все още няма”.