Изготвен е проект за паметник на Гаврил Радомир в центъра на Радомир

Изготвен е проект за паметник на българския цар (1014-1015) Гаврил Радомир в центъра на Радомир, съобщи скулпторът Евгений Кузманов. Длъжни сме да издигнем паметник на Гаврил Радомир, както и на други български владетели от Средновековието, посочи на провелата се в Радомир кръгла маса “Цар Гаврил Радомир в българската история” заместник-министърът на образованието и науката д-р Петър Николов.
Около идеята се обединиха видни историци и археолози, сред които заместник-председателят на парламентарната комисия по култура и медии в 44-тото Народно събрание проф. д.и.н. Станислав Станилов, проф. д-р Пламен Павлов, доц. д-р Тодор Чобанов, доц. д-р Георги Николов и др.
На територията на община Радомир се регистрирани 182 археологически обекта. Тя е най-добре проучена в Пернишка област, посочи археологът Методи Златков.

Гаврил Радомир е първороден син на цар Самуил. Той е проявил героизъм в сражението при Беласица през 1014 г., като отблъснал ромеите, обградили цар Самуил. Девет дни след смъртта на баща си Гаврил Радомир е коронясан за български цар, но управлявал само година.