Спецоперация на полицията за контрол на скоростта започва в Кюстендилска област

Старши инспектор Светослав Кирилов
  • Рекордьор с 203 км/ч в с. Багренци

 

От днес, 1 до 7 април ще се проведе поредна операция по линия на ТИСПОЛ – на територията на всички държави – членки на ЕС, която е насочена към установяване на водачи, управляващи моторни превозни средства с превишена скорост. Република България е поела ангажимента да участва в инициативите, като в рамките на тази операция ще се проведе и още една – 24-часова операция – за контрол на скоростта, която ще стартира от 6,00 часа на 2 април и ще продължи до 6,00 часа на 3 април. Това съобщи на брифинг в ОДМВР – Кюстендил старши инспектор Светослав Кирилов, който е отговорник по предстоящата специализирана операция. Основна цел на операцията е намаляване на пътнотранспортния травматизъм и повишаване на пътната безопасност.

В рамките на операцията ще бъдат ползвани всички технически средства за упражняване на пътен контрол, ще бъдат ангажирани всички служители, имащи правомощия да упражняват специфичния контрол.

В Кюстендилска област точките за контрол са 32 и обхващат главните пътища, автомагистралата, населените места и третокласната пътна мрежа.

“В тази операция ще се осигури 24-часов контрол на скоростта, като в нея ще бъдат натоварени всички технически средства, с които разполага ОДМВР-Кюстендил – 4 мобилни системи за видеоконтрол на скоростта, 1 брой стационарна камера, която може да се разположи на две места и др., както и ще бъдат ангажирани голям брой служители, които са упълномощени за работа по контрол на пътнотранспортното движение“, уточни старши комисар Кирилов и допълни, че през изминалата 2018 г. най-високата превишена скорост, отчетена в населено място със стационарна камера, е 203 км/ч в с. Багренци. Отново в село Багренци е и най-високата превишена скорост в населено място за тази година до момента, като нарушителят е преминал със 120 км/ч.

От началото на тази година до 28 март по пътищата на Кюстендилска област са регистрирани 5250 нарушения на ограниченията за скорост.