Откриха Седмицата на гората в Кюстендил

Д-р Попниколов, Гергана Михайлова и инж. Здравчо Тодоров (отдясно наляво)
  • С венци и цветя бе отдадена почит към лесовъда Йордан Митрев

 

В лесопарк „Хисарлъка“ в Кюстендил официално е открита Седмицата на гората 2019 г. Директор на Регионалната дирекция по горите инж. Здравчо Тодоров поздрави присъстващите на празника и обяви и резултатите от проведения конкурс за рисунка и фотография. Част от победителите награди зам. областният управител д-р Матей Попниколов.

Венци и цветя на паметника на Йордан Митрев

В празничната програма взеха участие децата от вокална група „Алегра“ към ОУ „Ильо войвода“, с ръководител Любомир Борисов. С изпълнения се представиха и музикалната група от 4-то основно училище, с ръководител Гергана Каракашка и група „Калпазани“ към 6-о основно училище, с ръководител Лилия Александрова.

Малко по- късно, с поднасянето на венци и цветя, бе отдадена почит към лесовъда Йордан Митрев. Венец бе положен и от зам. областния д-р Матей Попниколов и главния секретар на ОА – Кюстендил Гергана Михайлова.

Деца се включиха в празничната програма.

Празникът Седмица на гората има достойна история, сътворена от всеотдайни хора, професионалисти, посветили живота си на една кауза – българската гора и нейното добруване. През 1891 г. кюстендилският учител Йордан Митрев поставя основите на бъдещия лесопарк „Хисарлъка“. Това дело е предвестник на бъдещия Празник на залесяването у нас. През 1934 г. се осъществява за първи път честването на празника да бъде цяла седмица.

 

Зам. областният управител награди част от победителите в конкурса за рисунка и фотография.