Първи голям изборен неуспех за Ердоган – загуби Истанбул и Анкара

  • Управляващата партия спечели повече кметски места, но опозицията взе ключови райони

 

Опозиционният кандидат за кмет на Истанбул Екрем Имамоглу води с около 28 000 гласа пред кандидата на Партията на справедливостта и развитието Бинали Йълдъръм. Тези последни неофициални данни съобщи председателят на Висшата избирателна комисия на Турция Сади Гювен.

Председателят на висшата избирателна комисия съобщи, че Екрем Имамоглу е спечелил 4 159 650 гласа, а Бинали Йълдъръм – 4 131 761 гласа. Той посочи, че е започнал срокът, в който партиите могат да оспорват резултатите, а комисията е обвързана със законови срокове да се произнесе по жалбите им. Гювен добави, че поради обжалвания продължава броенето на 84 избирателни урни в Истанбул. Той беше категоричен, че полуофициалната Анадолска агенция не е получавала данни от избирателната комисия и той не знае откъде агенцията е вземала информациите, които е съобщавала.

Партията на справедливостта и развитието ще обжалва изборите в Анкара, Истанбул и източната провинция Ъгдър, съобщават източници от редиците й, цитирани от „Хюрриет“.

Избирателната активност на вчерашните избори в Турция беше около 84,5%. Общият брой на невалидните бюлетини в страната е 1 395 233, или 3,2% от всички подадени гласове. Само в града край Босфора невалидните бюлетини са малко над 290 000.

В национален план коалицията между Партията на справедливостта и развитието и Партията на националистическото действие печели общо над 51,5% от гласовете. Опозиционният алианс на Народнорепубликанската и Добрата партия е подкрепен от 37,5 на сто от турските граждани. Народнорепубликанската партия печели в крайбрежните области и Тракия, където традиционно се представя добре.

Със 7% разлика кандидатът на опозицията е победител и в град Текирдаг, където турският външен министър Мевлют Чавушоглу направи изказването си за намеса в работата по българския закон за вероизповеданията, предизвикало скандал между двете страни. Партията на справедливостта и развитието води убедително в анадолските и черноморските провинции.

 

 

Източник: bnr.bg